Voorbeschouwing Ajax-FC Groningen: Op zoek naar eerherstel

Na de zeer teleurstellende uitschakeling in de voorronde van de Champions League tegen Slavia Praag staat er voor Ajax direct een lastig competitieduel voor de deur. FC Groningen komt op bezoek in de Amsterdam Arena, wat garant staat voor spektakel en spanning.

Beide ploegen kennen een zeer lastige loting in de eerste ronde van de UEFA Cup. De Amsterdammers moeten zich langs Dinamo Zagreb zien te knokken, terwijl FC Groningen een mooie dubbele ontmoeting wacht met het Italiaanse Fiorentina.

Terwijl Ajax nog de wonden likt na de teleurstelling tegen Slavia Praag, hebben de bezoekers ook iets recht te zetten. Na een goede start tegen NAC Breda (0-3 winst) verloren de Groningers vorige week in eigen huis verrassend met 0-2 van promovendus De Graafschap. De ploeg van trainer Ron Jans is daarom gebrand op een goed resultaat in de Amsterdam-Zuid.

Groningen gehavend
De selectie van FC Groningen voor het duel met Ajax is flink uitgedund. Coach Ron Jans mist liefst vijf spelers. Jans kan tegen Ajax niet beschikken over Fredrik Stenman, Evgenyi Levchenko, Koen van de Laak, Erik Nevland en Marnix Kolder. Allen kampen zijn met blessures. Positief is wel de terugkeer van Rasmus Lindgren, die vorig weekend het duel met De Graafschap (0-2) moest laten schieten.

Historie
Ajax en FC Groningen troffen elkaar in de Eredivisie toe nu toe veertig keer eerder op Amsterdamse bodem. Ajax besloot 29 ontmoetingen met een overwinning. Acht edities van Ajax – FC Groningen eindigden onbeslist. Drie keer verlieten de Groningers de hoofdstad met een overwinning. De laatste Groningse zege stamt uit het seizoen 1993-1994: 0-2. Op 1 december 1996 kwamen beide clubs hun laatste gelijkspel (1-1) overeen.

Related posts