Groningen drukt Ajax in eigen huis nog dieper in crisis: 2-2

Ajax is er niet in geslaagd de wanprestatie van afgelopen woensdag tegen Slavia Praag van zich af te spelen. FC Groningen legde opnieuw pijnlijk de zwakke plekken van dit Ajax bloot. Futloos, zonder enige creativiteit, met grotendeels spelers die bang waren om zelfs maar om de bal te vragen laat staan er iets mee te willen doen, kortom totaal Ajax onwaardig werd er uiteindelijk een schamel gelijkspelletje uit het vuur gesleept: 1-1 omdat Klaas-Jan Huntelaar zeven minuten voor tijd op aangeven van Stam voorkwam dat Ajax helemaal met lege handen bleef.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Luis Suárez toonde aan dat hij de enige Ajax-waardige aankoop van dit seizoen is. Kennedy zakte op rechts opnieuw volkomen door de mand. Zijn vervanger in de tweede helft; Rommedahl, toonde aan een goede hardloper te zijn maar niet meer dan dat. Nieuweling Luque maakte zijn debuut maar het viel niemand op dat hij mee deed. Wijselijk hield Ten Cate zijn andere jokers; Colin en Delorge, buiten de ploeg. Nog een aankoop; Urzais, mocht invallen maar ‘de tank’ oogt zo log en langzaam dat hij kennelijk nog ingegraven zit in de grond.

Roeien met de riemen…
Ook trainer Henk ten Cate van Ajax zag zijn ploeg zondag voor de tweede keer binnen vier dagen een wanprestatie leveren. „Het was heel matig”, stelde de oefenmeester. „We speelden in een heel laag tempo. We misten creativiteit op het middenveld. Daarbij hebben we heel makkelijk twee doelpunten weggegeven. Dan wordt het moeilijk om zo’n wedstrijd winnend af te sluiten. Maar je moet roeien met de riemen die je hebt. We gingen te snel de lange bal spelen. Als de middenvelders bereikbaar waren, dan was het met de rug naar de goal. We zullen dat anders moeten invullen. We moeten frequenter een van de centrale verdedigers op het middenveld krijgen om een numerieke meerderheid te krijgen,” aldus Ten Cate over het nieuwe systeem dat hij er in probeert te slijpen.

Spandoeken
In het stadion waren diverse spandoeken te zien met uitingen van ontevreden supporters: „Henk, bedankt voor twee fantastische jaren”, stond er op een groot spandoek. Ook aan directeur Maarten Fontein was een laken gewijd. „Als we voor alle zwakke wedstrijden een gratis kaart krijgen, dan zitten we hier tot 2014 voor niks”, refereerden supporters aan de beslissing om voor de eerste thuiswedstrijd in de UEFA Cup geen entree aan seizoenkaarthouders te vragen.

Maar ach; de verlies en winstrekening toont aan dat er 50 miloen op de bankrekening staat en de heren Van Geel, Fontein en Ten Cate peinsden er niet over daar ook maar iets kwalitatiefs voor terug te halen want ‘spelers van naam daar kon Ajax de salarissen niet van betalen’. De heren krijgen nu de rekening gepresenteerd voor hun zuinigheid en onkundig beleid.

Doelstelling
Ondertussen blijft men, tegen beter weten in. zich vastklampen aan doelstellingen die door dit beleid allang niet meer zijn dan onbereikbare idealen. ‘Ik mag hierop afgerekend worden’, aldus Fontein enige tijd geleden. Nu krabbelt hij terug en probeert de fans te paaien met een gratis kaartje voor Dinamo Zagreb thuis.

Het wordt tijd om echt conclusies te trekken. Als de heren dit zelf niet kunnen of willen dan moet dit misschien maar voor ze gedaan worden!

Ajax-FC Groningen 2-2 (1-1)
33. Suárez 1-0
36. Berg 1-1
60. Berg 1-2
83. Huntelaar 2-2

Scheidsrechter: Blom
Toeschouwers: 47445
Kaarten: Geel: Stam(Ajax), Matthijs en Meerdink(Groningen)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Gabri, Stam, Vermaelen, Emanuelson, Bakircioglü (’46 Rommedahl), Heitinga, Suárez, Maduro (’46 Vertonghen), Luque (’71 Urzaiz), Huntelaar

Opstelling FC Groningen:
Van Loo, Silva, Sankoh, Kruiswijk, Metaj, Meerdink, Matthijs, Lindgren (’82 Vejdik), Fledderus (’87 Nijland), Berg, Lovre

Related posts