Ook Jaakke en van Geel praten poep

In plaats van het boetekleed aan te trekken, zijn de heren van het pluche de gangen rond de bestuurskamer aan het schoonvegen. Er worden allemaal excuses aangehaald over wisselingen van spelers en andere omstandigheden.

De voorzitter en de technisch directeur stonden in de perskamer van het stadion de verzamelde pers te woord. Aan het woord teleurstelling ging in veruit de meeste zinnen het bijvoeglijk naamwoord ‘enorm’ vooraf. Slavia heeft Ajax over twee wedstrijden in een rouwstemming gedompeld.

,,Ajax was tweemaal de betere ploeg, maar had het wel af moeten maken’’, legt Van Geel, luttele uren na de thuiskomst uit Praag, de vinger op de zere plek. ,,Op de beslissende momenten moet je een wedstrijd naar je toe trekken. De conclusie die je nu kunt trekken, is dat de ploeg op beslissende momenten heeft gefaald. Het is me te makkelijk om dat pech te wijten. De ploeg was er gewoon nog niet helemaal klaar voor.’’

Net als de technisch directeur en de voorzitter zitten ook de spelers met eenzelfde, wellicht zelfs grotere kater. ,,De spelers willen zich ook op het hoogste platform bewijzen. Ook voor hen is de teleurstelling dus groot.’’

De wallen onder de oogleden van Jaakke wezen op een gebrek aan nachtrust. De Ajax-voorzitter sloot zich woordelijk aan bij zijn technisch directeur. Ook volgens Jaakke had Ajax woensdag ‘gewoon’ moeten winnen van Slavia Praag. ,,Er zijn meerdere oorzaken waarom het niet is gelukt om Slavia te verslaan’’, keek ook Jaakke gedesillusioneerd terug. De recente transfers van Ryan Babel en Wesley Sneijder trekken een flinke wissel op de selectie. ,,Alle ontwikkelingen in de transferperiode is een van de oorzaken voor de uitschakeling’’, beaamde de preses.

Jan Vertonghen belichaamt, direct na het verlies in Praag, de teleurstelling onder alle Ajacieden. Ajax is uitgeschakeld voor de Champions League. Ajax doet in elk geval alles wat in zijn vermogen ligt om de transferperiode te verkorten. De lobby om de deadline voor transfers een maand eerder af te laten eindigen, loopt via de UEFA. Ajax’ algemeen directeur Maarten Fontein is nu al bij de Champions Leagueloting in Monaco. ,,Hij gaat er keihard mee aan de slag’’, aldus Van Geel, die ook liet weten dat de Amsterdamse club de zogenaamde ‘home grown regel’ wil aanpassen. De regel heeft een zeer nadelige uitwerking voor een opleidingsclub als Ajax. Als een jonge speler drie seizoenen onder contract staat bij een club, geldt deze al als zelf opgeleid. De uitwerking is dat vooral de topclubs azen op steeds jongere talenten. Van Geel: ,,Die regel moet worden aangepast. Nu loop je het risico spelers van 20, 21 jaar kwijt te raken. Straks raak je 17, of 18-jarige spelers kwijt. Dat zou de doodsteek voor Ajax kunnen zijn.’’

Jaakke weet de uitschakeling door de Tsjechen ook aan leeftijd en ervaring. Veel Ajacieden zijn nog niet zo heel ver verwijderd van de start van hun professionele carrière. ,,We hebben een goede selectie, die goed is begonnen aan de competitie. We willen nog steeds graag kampioen worden. Het UEFA Cuptoernooi winnen is niet makkelijk, maar de UEFA Cup is zeker ook een mooie beker.’’

Related posts