Ajax verliest ook in Praag en verprutst opnieuw Champions League deelname: 2-1

Het is Ajax voor het tweede opeenvolgende jaar niet gelukt de voorronde van de Champions League te overleven. Na vorig jaar FC Kopenhagen was nu Slavia Praag tot twee keer toe de Amsterdammers de baas. Na de 0-1 nederlaag in Amsterdam werd het in Praag 2-1 voor Slavia, notabene de nummer twee club van Praag. Daar gaan de doelstellingen, daar gaat het seizoen!

Beide teams kregen in het Evzena Rosickeho Stadion een riante mogelijkheid om te score te openen. Maarten Stekelenburg greep goed in na flink mistasten van Thomas Vermaelen. Aan de andere kant zag Klaas Jan Huntelaar zijn voorzet een leeg doel passeren.

Halverwege de eerste helft zette Stanislav Vlèek de Tsjechen op 1-0. Slecht wegwerken in de Amsterdamse defensie bij een hoekschop ging daar aan vooraf. Tien minuten later wist Luis Suárez na een knappe combinatie met Huntelaar de gelijkmaker te scoren, 1-1.

Goud waard
Ajax moest in de tweede helft op zoek naar de winnende treffer. Na het 0-1 verlies in de thuiswedstrijd zou een tweede doelpunt in Praag goud waard worden. Suarez kreeg wel kansjes in de Gouden Stad maar de verlossende goal bleef uit.

Slavia-doelman Martin Vaniak redde met een knappe reflex op een harde kopbal van Jaap Stam. In de rebound mikte Suárez te hoog. Ook een kopbal van Huntelaar werd met een katachtige reactie van keeper Vanek gekeerd.

Jurgen Colin werd vlak voor tijd afgetroefd door Tavares. Vlèek schoot Slavia Praag vervolgens definitief naar de Champions League. Donderdagavond ontbreekt Ajax dus opnieuw bij de loting van het kampioenenbal. Voor Ajax rest UEFA-cup voetbal. Vrijdagmiddag is de loting voor de poules van vijf ploegen. In de nationale competitie heeft Ajax twaalf keer het net gevonden. Internationaal gezien koop je niets voor dat aantal treffers of het hebben van een overwicht aan kansen. Met twee nederlagen en een doelsaldo van 1-3 is van een revanche, na het debacle tegen FC Kopenhagen, niet veel terechtgekomen.


Suarez grijpt met zijn handen naar zijn hoofd na de 1-0


De gelijkmaker van de Uruguayaan


Jurgen Colin zakte, net als overigens veel van zijn ploegenoten, weer door het ijs
Deze kopbal van Jaap Stam werd op miraculeuze manier van de doellijn gehaald


Praagse fans in extase


Uitbundige Slavia-spelers vieren de winst op Ajax

Bittere pil
Ajax-trainer Henk ten Cate noemde uitschakeling van zijn ploeg in de voorronde van de Champions League „een bittere pil voor iedereen”. Ajax verloor in Praag met 2-1 van Slavia, nadat de Tsjechen in Amsterdam ook al met 1-0 te sterk waren geweest.

Andere dingen
„Op dit niveau worden andere dingen gevraagd en daar hebben we niet aan kunnen voldoen”, aldus Ten Cate voor de camera’s van de NOS. Hij verweet zijn ploeg vooral de mogelijkheden niet benut te hebben. „In de tweede helft hebben we zat kansen gehad om minimaal een keer te scoren, maar dat hebben we nagelaten. Dan krijg je vlak voor tijd het deksel op de neus en dat is vervelend. De jongens zitten nu stuk in de kleedkamer, het kost wel even tijd om dit te verwerken.”

Ten Cate is niet bang voor de kritiek die hij mogelijk zal krijgen na de onverwachte uitschakeling. „Ik heb een dikke en brede rug. Nu gaat het erom dat het hoofd te bieden, maar ik maak me daar niet zo druk om.”

Slavia Praag-Ajax 2-1 (1-1)
22. Vlcek 1-0
33. Suárez 1-1
88. Vlcek 2-1

Scheidsrechter: Bo Larsen
Toeschouwers: 19000
Kaarten: Geel: Emanuelson, Stam (beide Ajax), Volecak (Slavia)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Colin, Stam, Vermaelen, Emanuelson (’58 Vertonghen), Gabri (’78 Urzaiz), Heitinga, Delorge, Bakircioglü (’65 Rommedahl), Huntelaar, Suárez

Opstelling Slavia Praag:
Vaniak, Drizdal, Suchy, Brabec, Svec, Smicer (’14 Ivana), Tavares, Kalivoda (’76 Volecak), Krajcik, Janda, Vlcek

Related posts