Slavia Praag – Ajax nu al de belangrijkste wedstrijd van het jaar

Woensdagavond 20:30 zal Ajax beginnen aan de return in en tegen Praag. Het belang van deze wedstrijd: behalen van Champions League voetbal, is zo groot dat het duel nu al beslissend isvoor het slagen van dit seizoen. Vorig jaar werd Ajax uitgeschakeld door FC Kopenhagen in de voorronden. Mocht Ajax nu weer er niet in slagen door te dringen tot het miljoenenbal dan is het seizoen nu al financieel en sportief een ramp.

De grote vraagtekens de laatste dagen waren Gabri en Maduro. Maduro is niet mee naar Praag dus die moet vervangen worden. Er kunnen een aantal spelers op die plaats spelen te weten Schilder, Delorge of Rommedahl. Ten Cate neigt tegen de defensief ingestelde Tsjechen naar een speelwijze met Luis Suárez in een centrale rol. Dennis Rommedahl begint dan op papier als linkerspits en Urby Emanuelson is de aangewezen man om een linie door te schuiven, zodat op het middenveld een meerderheid kan worden gecreëerd. De verwachting is dus een zeer aanvallend Ajax, maar dat zal het wel met het hoofd moeten doen om niet blind in het mes te lopen.

Gabri
Gabri heeft de laatste test met glans doorstaan en is fit. Dat is een enorme opsteker maar het is nog te vroeg om echt te juichen. Ten Cate wil maar aan één ding denken en dat is winst! “We zijn alleen gebaat bij een zege. We moeten dus spelen om te winnen”,aldus de coach.

Veel journalisten – Tsjechische en Nederlandse – kwamen dinsdagavond naar het Stadion Evzena Rosickeho van Slavia Praag voor een korte persconferentie van Henk ten Cate en Jaap Stam. De hoofdtrainer en zijn aanvoerder hadden voorafgaand aan de laatste training van Ajax een duidelijke boodschap voor het journaille. ,,We gaan alles op alles zetten om hier te winnen”, zei Jaap Stam. ,,Thuis speelden we een goede wedstrijd tegen Slavia, maar verzuimden we te scoren. We hebben er veel vertrouwen in dat dat nu wel gaat gebeuren. En dat is door de goede competitiestart alleen maar toegenomen.”

In Praag verzorgden Jaap Stam en Henk ten Cate dinsdag de persconfertentie.
Ten Cate was het met hem eens. ,,Ik heb precies dezelfde visie op de wedstrijd als Jaap”, aldus de trainer. ,,Het kan gebeuren dat Ajax een keer niet scoort, maar dat duurt nooit al te lang. En dat is ook gebleken.”

Scheidsrechter
De Deense scheidsrechter, Claus Bo Larsen, is door de UEFA aangewezen als leidsman voor het duel in Praag. In 2005 was Larsen ook al scheidsrechter in een wedstrijd van Ajax in Praag. Toen ging het om een duel in de groepsfase van de Champions League tegen Slavia’s concurrent Sparta Praag.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Stekelenburg; Colin, Stam, Vermaelen en Emanuelson; Gabri, Suarez en Heitinga; Bakircioglu, Huntelaar en Rommedahl

Related posts