Voorbeschouwing De Graafschap – Ajax: Oppassen voor, nu al, kostbaar puntverlies

In het kielzog van plaatsing voor de Champions League gaat vandaag ook het nieuwe seizoen van start. Voor Ajax betekent dit een uitduel tegen promovendus De Graafschap. Henk ten Cate kan nog niet beschikken over een rijtje langdurig geblesseerden: Ogararu (hamstring), Leonardo (kruisband), Mitea, Davids (gebroken scheenbeen) en Manucharyan. Daarnaast zijn Laurent Delorge, Jan Vertonghen en Robbert Schilder nog steeds twijfelachtig.

De Graafschap heeft zich in de zomer versterkt met Donny de Groot (AEK Larnaca) en Niklas Tarvajärvi (sc Heerenveen). Zij moeten het vertrek van aanvaller Jhonny van Beukering (NEC) opvangen. Voor doelpunten zijn de Superboeren echter vooral aangewezen op Berry Powel, die afgelopen seizoen voor de tweede opeenvolgende maal topscorer werd in de Eerste Divisie. De 27-jarige aanvaller speelde in het seizoen 2004/2005 al eens met FC Den Bosch op het hoogste niveau, maar kwam toen niet verder dan twee treffers in 29 duels. De club uit Doetinchem moet het tegen Ajax doen zonder René Bot De verdediger is nog herstellende van een spierscheuring.

Statistisch gezien hebben de Superboeren weinig kans. De laatste thuiszege van De Graafschap op Ajax dateert van 15 februari 1976 (2-1) en sindsdien is De Graafschap al 24 competitieduels zonder zege tegen de Amsterdammers.

De laatste keer dat beide clubs in competitieverband tegenover elkaar stonden was in het seizoen 2004-2005. Ajax won toen in Doetinchem met 5-0 (zie verslag). De Ajax-goals werden destijds gemaakt door Escude (2), Rosales, Galasek en de debuterende Babel. Van het team dat toen binnen de lijnen verscheen speelt momenteel niemand meer bij Ajax. Zo snel kan het dus gaan…

De editie daarvoor verspeelden de Amsterdammers echter wel dure punten tegen De Graafschap. Dat was in het seizoen 2001-2002. Het werd toen 1-1 (zie verslag). Mido scoorde in dat duel de enige Ajax-treffer maar moest ook het veld met een rode kaart verlaten.

Overige wetenswaardigheden:
De Graafschap ontving Ajax 15 keer eerder in Doetinchem. De thuisploeg won 2 keer, de bezoekers 7 keer. 6 keer eindigde het duel onbeslist.
Het laatste duel op De Vijverberg dateert van 20 november 2004 (0-5). Goals: Escudé (2x), Babel, Galásek, Bus (e.d.).
Op 7 december 2002 leed Ajax voor de laatste keer puntverlies op de Vijverberg door met 1-1 gelijk te spelen.
De laatste overwinning van De Graafschap in de Eredivisie vond plaats op 20 februari 2005 toen ze thuis met 2-1 wonnen van sc Heerenveen, door 2 goals van Jhonny van Beukering.
Ajax is sinds 1988 ongeslagen in de openingswedstrijd van het seizoen.
2001 was het laatste jaar waarin Ajax de openingswedstrijd van het seizoen niet won. Tegen Roda JC werd het 1-1.

Het duel van deze zondagmiddag zal onder leiding staan van scheidsrechter Pieter Vink. De aftrap staat gepland om 12:30 uur.

Related posts