Rampscenario dreigt voor Ajax na knullig thuisverlies tegen Slavia Praag: 0-1

Ajax moet serieus vrezen dat het net als in het vorige seizoen tot voetbal in de UEFA Cup wordt veroordeeld. De Amsterdammers kwamen tegen een stug verdedigend Slavia Praag niet tot scoren en beginnen over twee weken met een achterstand aan de allesbeslissende return: 0-1.
KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax maakte tegen Slavia Praag duidelijk dat het allesbehalve klaar is voor het nieuwe seizoen. De nederlaag tegen de Tsjechen was niet alleen te verklaren door het plotselinge vertrek van Wesley Sneijder. Ajax schoot zonder de vertrokken Ryan Babel, Kenneth Perez en Tom de Mul en geblesseerde Edgar Davids op vele fronten tekort.

De Amsterdamse aanval liep zonder enige structuur en onderling overleg door elkaar. De debuterende Suarez, Bakircioglu en Rommedahl, ze liepen allen als kip zonder kop van links naar rechts. Het miste Ajax duidelijk aan een spelbepaler.

Kansen
Ajax was de eerste helft iets beter dan de Tsjechen die helemaal niet, zoals door de technische staf van Ajax verwacht werd, met elf man voor de goal bleef hangen. De Tsjechen speelde af en toe behoorlijk goed voetbal en kregen enkele kansjes. De beste kansen in de eerste helft waren voor Ajax; de debuterende Luis Suarez raakte de bal voor open goal verkeerd raakte waardoor hij over ging.

Strafschoppen
In de tweede helft kreeg Ajax een makkelijk gegeven strafschop dankzij Luis Suarez die zeer gemakkelijk naar de grond ging. Klaas-Jan Huntelaar ging achter de bal staan maar wist de strafschop niet achter de doelman te rammen. Een kwartier later kregen de Tsjechen een strafschop. De Duitse scheidsrechter Florian Meyer floot voor elf meter omdat Urby Emanuelson tegenstander Petr Janda tegen de grond werkte. De linksback probeerde het zoveelste domme balverlies van Jurgen Colin vergeefs te corrigeren. David Kalivoda benutte de strafschop waardoor Ajax op een 0-1 achterstand kwam.

Ajax probeerde na de tegenslag nog wel op gelijke hoogte te komen maar er werd zo onzorgvuldig gespeeld dat het niet meer lukte. Trainer Ten Cate bracht pinchitter Ismael Urzaiz nog in maar ook de Spanjaard kon Ajax geen treffer bezorgen, waardoor de Amsterdammers over twee weken in Praag voor een loodzware opgave staan. Henk ten Cate gaf voor het thuisduel tegen Slavia wel te houden van een uitdaging. Hij wordt op zijn wenken bediend; over twee weken staat hij voor een hele grootte!

Gebrek aan geluk
Volgens Ten Cate ontbrak het Ajax vooral aan geluk. „Anders hadden we wel gescoord. We hebben legio kansen gehad. Zondag zal het waarschijnlijk tegen De Graafschap wel lukken. Deze wedstrijd mag onze ouverture in de competitie niet bederven. We moeten waken voor een downstemming.” Ten Cate vond de penalty van Slavia na het bekijken van de beelden overigens totaal onterecht. De penalty aan de andere zijde, voor Ajax, was er volgens hem wel duidelijk een: „Suarez werd duidelijk bij zijn nek gepakt. Jammer dat Huntelaar miste. Hij schoot heel slecht in. Ook zijn aanloop, met een bochtje, zag er niet best uit. Maar ja, hij is onze eerste man. Als hij die bal pakt, heeft hij kennelijk vertrouwen en moet hij hem ook nemen.”

Slecht begin
“Een slecht begin”, concludeerde Klaas Jan Huntelaar. „Hier had niemand op gerekend, maar het kwam er niet uit bij ons. Toch zijn er nog kansen genoeg om het hoofdtoernooi van de Champions League te halen. Het is zeker niet onmogelijk om van deze ploeg in Praag te winnen”, aldus de spits die overigens samen met Heitinga de enige was die het fatsoen had om de fans te bedanken na afloop.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax-Slavia Praag (Tsj) 0-1 (0-0)
76. Kalivoda (penalty)
Opmerkelijk: 62. Huntelaar mist penalty

Scheidsrechter: Meyer (Dui)
Toeschouwers: 30092

Kaarten: Geel: Colin, Heitinga en Stekelenburg (Ajax), Vlcek (Slavia Praag)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Colin, Stam, Vermaelen, Gabri, Heitinga, Suárez (’72 Urzaiz), Emanuelson, Bakircioglü, Huntelaar, Rommedahl (’82 Sarpong)

Opstelling Slavia Praag:
Vaniak, Brabec, Drizdal, Suchy, Krajchek, Tavares, Svec, Kalivoda (’79 Volesak), Vlcek, Janda, Senkerik

Related posts