Talenten Ajax-opleiding voortaan niet meer ‘gratis af te halen’

Ajax zag tal van zelf opgeleide topvoetballers voor luttele bedragen vertrekken. Sinds Babel en Sneijder is Ajax gebroken met die trend. Wie naar de 27 miljoen voor Wesley Sneijder kijkt, zal zich verbazen over de habbekrats waarvoor de grootste Ajacieden aller tijden vertrokken. Ajax is wereldwijd de beroemdste club als het om het opleiden van voetballers gaat, maar het talent te gelde maken was nooit de specialiteit.

Johan Cruijff verhuisde in 1973 voor bijna, omgerekend van guldens naar euro’s, 4 miljoen euro naar Barcelona, destijds overigens een fors bedrag. Cruijff, die het financiële denken onder voetballers in Nederland mede dankzij schoonvader/zaakwaarnemer Cor Coster een impuls gaf, onderhandelde langdurig over zijn transfersom. AC Milan betaalde in 1987 het belachelijke bedrag van omgerekend 1,2 miljoen euro voor Marco van Basten. Van Basten had een gelimiteerd bedrag in zijn contract laten opnemen. Ook Rijkaard kostte weinig, nadat hij ruzie kreeg met trainer Cruijff en verdween. Ter vergelijking: Ruud Gullit ging voor bijna 8 miljoen van P$V naar hetzelfde Milan dat jaar.

Eerst Babel en later Sneijder verpulveren nu het recordtransferbedrag voor zelf opgeleide spelers van Ajax, dat sinds 1999 op naam stond van Frank de Boer. Hij ging voor 11,3 miljoen euro naar Barcelona.

De trainers van Jong Ajax, Adri Koster en Aron Winter, spraken maandag naar aanleiding van Sneijders transfer over al die topvoetballers die bijna voor niets de Amsterdamse poort uitliepen. Winter herinnerde zich niet eens meer wat Lazio Roma in 1992 voor hem betaalde. Dat bedrag bleek nog aardig mee te vallen: 3,2 miljoen euro.

Voor nop naar Milan
In de laatste glorieperiode van Ajax, halverwege de jaren negentig onder Louis van Gaal, profiteerde een aantal toppers van het zogenoemde Bosman-arrest. Ze waren transfervrij nadat hun contract afliep: Kluivert, Davids, Reiziger en Bogarde vertrokken allemaal voor nop naar AC Milan.

Dat wilde Ajax nooit meer laten gebeuren. De tactiek van tegenwoordig is, zoals bij vrijwel alle clubs: langdurige contracten afsluiten, tegen hoge salarissen. De geïnteresseerde club koopt het contract af voor een vrij willekeurig bedrag. Martin van Geel beheerst de kneepjes van het vak.

Bron: De Volkskrant

Related posts