Wedstrijd om Johan Cruijff Schaal tegen psv is van ondergeschikt belang

Het voetbalseizoen 2007/2008 gaat zaterdag 11 augustus van start met de twaalfde editie van de Johan Cruijff Schaal. De Johan Cruijff Schaal is de jaarlijkse wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar, waarmee het nieuwe voetbalseizoen officieel wordt geopend. In het seizoen 1996/1997 werd de toenmalige Super Cup omgedoopt in de Johan Cruijff Schaal. De wedstrijd wordt traditioneel gespeeld in de Amsterdam Arena.

3 op een rij?
Ook dit jaar strijden bekerwinnaar Ajax en landskampioen p$v om de titel. Hoewel de wedstrijd hier niet zo leeft als de vergelijkbare Engelse strijd om het FA Community Shield (voorheen Charity Shield), is het toch lekker om het seizoen met een prijsje te beginnen. Ajax won de afgelopen twee seizoenen (2005 p$v-Ajax 1-2) en (2006 Ajax-p$v 3-1) de Johan Cruijff Schaal ten koste van p$v en kan daar nu dus 3 op een rij van maken.

Ondergeschikt belang
Ajax zal totaal geen risico nemen, want 15 augustus wacht de zeer belangrijke wedstrijd in de voorronde van de Champions League tegen Slavia Praag. Zoals Ten Cate al zei: “De wedstrijd tegen p$v is van ondergeschikt belang. De opbouw is volledig gericht op plaatsing voor de Champions League” (zie bericht). Daarom wil Ten Cate geen risico nemen met Jaap Stam en Klaas Jan Huntelaar. Het is nog onduidelijk of beide spelers in actie komen.

P$v zal, met de Champions League al binnen, wellicht meer op deze wedstrijd geconcentreerd zijn. Zeker omdat zij de afgelopen competitie in eigen huis met 1-5 (zie verslag) keihard onderuit gingen tegen Ajax.

Historie
Nooit eerder werd de officiële seizoensopening gespeeld zonder deelname van Ajax of p$v. In de voorgaande 11 edities kwam Ajax 7 maal in actie en wist er hiervan 3, allen tegen p$v, te winnen. Er werd echter ook 2 maal van p$v verloren. Datzelfde p$v heeft in bovengenoemde edities 9 maal mogen optreden. 6 maal werd er gewonnen en 3 maal, van Ajax dus, werd er verloren. Ter vergelijking; het laatste optreden van feyenoord dateert al weer van 1999. “Vreemde eenden” in de bijt zijn: Roda JC (2x verlies), FC Twente (1x verlies) en FC Utrecht (1x winst 1x verlies).

Personele bezetting
Ajax kan niet beschikken over Wesley Sneijder. Hij liep in de bekerfinale tegen een schorsing op, die voor dit duel geldt omdat Ajax als bekerwinnaar meedoet. Verder mist Ajax de geblesseerde Davids, Leonardo, Urzaiz, Mitea, Vertonghen, Delorge en Schilder.
P$v mist de geblesseerde Koné, Farfan en Perez. Ook p$v-er Danko Lazovic mist het duel door een schorsing.

Uitzending/arbitrage
Het duel om de Johan Cruijff Schaal zal te zien zijn op SBS6. De KNVB verwacht ruim 46.000 toeschouwers. Scheidsrechter Ruud Bossen leidt het duel. Bossen wordt geassisteerd door de assistent-scheidsrechters Adriaan Inia en Hans Olde Olthof. Pol van Boekel treedt tijdens dit duel op als vierde official.

Fotoverslag
Zoals jullie inmiddels van ons gewend zijn zal er ook van dit duel weer een exclusief fotoverslag gemaakt worden dat zo snel mogelijk op deze site zal verschijnen.

Related posts