Wellicht nog voor het weekend maar uiterlijk pas begin volgende week uitspraak arbitragezaak Suárez

De voorzitter van de arbitragecommissie heeft vanavond na het horen van beide partijen in de zaak Suarez laten weten het streven te hebben voor het weekeinde een uitspraak te doen, maar dat niet moet worden uitgesloten dat die pas na het weekeinde volgt. De verdediging van Suárez vroeg wel om een snelle uitspraak in verband met het mogelijk inzetten van Suárez in de voorronde van de Champions League namens Ajax. Ajax moet donderdag aanstaande namelijk bij de UEFA de lijst met spelers indienen die dit seizoen mogen meedoen aan de Champions League. Suárez zelf was, ndanks eerdere berichten, zelf aanwezig bij de arbitragezaak, al verstond hij totaal niets van het hele betoog..

FC Groningen voerde vanavond aan dat er van sportieve verbetering geen sprake is. ,,Die is niet aan de orde. Of men nu in rood-wit of groen-wit tegen PSV, AZ, Feyenoord, Ajax of FC Groningen speelt, is om het even. De in het verzoekschrift genoemde sportieve successen van Ajax betreffen het verleden. Op de wind van gisteren kan men vandaag niet zeilen. FC Groningen en Ajax nemen deel aan dezelfde competitie, aan hetzelfde bekertoernooi en spelen beide Europees voetbal”, aldus raadsman Wim Entzinger van Groningen.

Ook de financiële positieverbetering werd ernstig in twijfel getrokken door Entzinger;.,,Die was aan de orde toen FC Groningen vorig jaar het risico nam Suárez te contracteren. Hij ging van een paar honderd dollar per maand in Uruguay naar een gegarandeerd inkomen van bijna 280.000 euro bruto per jaar in Groningen. FC Groningen heeft dat voor het volgende seizoen verhoogd met de genoemde 150.000 euro, tot zo’n 430.000 euro.”

Bij Ajax ligt voor Suárez een vijfjarig contract klaar. In het eerste seizoen zou de Uruguyaan 850.000 euro kunnen gaan verdienen, het jaar daarop 900.000 euro, in het derde jaar 950.000 euro, in het vierde één miljoen euro en in zijn laatste contractjaar 1,1 miljoen euro. “De rekensom dat Suárez bij Ajax drie of vier keer zoveel kan gaan verdienen, is onjuist”, was de conclusie van Entzinger.

Voorbeelden
Entzinger ging verder met het opsommen van voorbeelden. ,,Uit perspublicaties is gebleken dat Ajax voor bijna 18 miljoen euro Ryan Babel aan Liverpool heeft verkocht. Babel – twee maanden ouder dan Suárez – heeft in het seizoen 2005/2006 in 25 competitiewedstrijden twee keer gescoord, in het seizoen 2006/2007 in 27 competitiewedstrijden vijf keer, beduidend minder vaak dan Suárez. Hij speelt in het Nederlands elftal onder 21, gelijk Suárez in Uruguay Onder-20 speelt.”

,,Halverwege het seizoen 2005/2006 haalde Ajax Klaas-Jan Huntelaar voor 9 miljoen euro weg bij SC Heerenveen, met daarenboven de afspraak dat Heerenveen in geval van doorverkoop 25% zou krijgen van een boven 10 miljoen euro gerealiseerde transfervergoeding. Huntelaar maakte na de overgang naar Ajax zijn debuut in het Nederlands elftal (namelijk op 16 augustus 2006). Suárez heeft al zijn debuut in het nationale elftal van Uruguay gemaakt (namelijk op 7 februari 2007).”

Slotconclusie: 9,5 miljoen
De slotconclusie van Entzinger was ook duidelijk. ,,Géén ontbinding is het billijkst, maar mocht het toch zover komen dan is met het oog op de omstandigheden van het geval het meest billijk dat aan FC Groningen een vergoeding wordt toegekend van € 9,5 miljoen. Dat is de waarde van het contract; dat is de consequentie van de schade die FC Groningen lijdt; overigens ook vanwege het feit dat zij ingeval van ontbinding geen percentage bij doorverkoop kan bedingen.”

Bron: FCGroningen.nl

Zie ook eerdere berichten:
6 augustus 2007:‘Groningen speelt vuil spelletje met salarisverhoging’
3 augustus 2007:Fontein: ‘Geen sprake van derde gesprek tussen Ajax en FC Groningen’
3 augustus 2007:Sportjournaal: ‘Ajax toch weer voor derde keer om tafel met Groningen over Suárez’
2 augustus 2007:Ajax ontkent gewoon hoger bod van 6,5 miljoen op Suárez
1 augustus 2007:‘Ajax trekt voor arbitragecommissie bod van 6,5 miljoen op Suárez in’
1 augustus 2007:‘Musampa bood zich tevergeefs aan; Inmiddels al gesprek gehad met alternatief voor Suarez’
31 juli 2007:Suárez spant alsnog arbitragezaak aan om transfer naar Ajax af te dwingen
31 juli 2007:Alternatief voor Suarez moet uit buitenland komen maar niet binnen enkele dagen
30 juli 2007:Martin van Geel boos op FC Groningen
30 juli 2007:FC Groningen: ‘Ajax bood 6,5 miljoen voor Suárez’
30 juli 2007:Ajax en Groningen komen er niet uit: Suárez blijft bij FC Groningen
30 juli 2007:Ajax vanmiddag om de tafel met Groningen over Suárez
18 juli 2007:‘Ajax sportief geen verbetering voor Suarez’
18 juli 2007:Ron Jans houdt al rekening met vertek Suarez naar Ajax
17 juli 2007:Arbitragezaak Suárez vs FC Groningen pas over twee weken
14 juli 2007:Suárez via rechtszaak toch naar Ajax
12 juli 2007:Van Geel is overtuigd, ondanks dwarsliggen Groningen: ‘Suárez wil naar Ajax’
12 juli 2007:Groningen wil niet meewerken aan transfer Suárez naar Ajax

Related posts