Ten Cate kan van Van Geel fluiten naar extra middenvelder maar Lindenbergh geen alternatief

Er is een verschil van mening tussen Henk ten Cate en Martin van Geel over het al dan niet nodig zijn van extra versterking op het middenveld. Ten Cate drong de afgelopen dagen openlijk aan op het aantrekken van nog een middenvelder naast de lopende zoektocht voor een linkeraanvaller (zie bericht). Technisch directeur Van Geel lijkt echter niet op die oproep in te gaan. ‘,,We kunnen die problemen oplossen met de spelers die we hebben. Dat de trainer toch om versterking vraagt, is trainers eigen. En dat hoort ook zo” aldus Van Geel in Het Parool..

Op de vraag of Ten Cate het gevoel heeft dat hij intern hard moet vechten om de volgens hem noodzakelijke aankopen te doen, zei hij: ”Je krijgt niks voor niks. Maar het management weet dat er wat moet gebeuren en wat er nodig is om goed te functioneren.”

Zuiniger
Wat in Ten Cates voordeel pleit, is dat hij sinds zijn komst naar Ajax nauwelijks geld geeft uitgegeven. Lachend: ”Ik ben meestal zuiniger met het geld van een ander dan met mijn eigen geld.” Edgar Davids, Leonardo, Kennedy Bakircioglü, Dennis Rommedahl, Ismael Urzaiz en Laurent Delorge kwamen allemaal voor niets of weinig naar Ajax. Alles bij elkaar hooguit een paar miljoen.

Daar steken de recente verkopen van Ryan Babel (zeventien miljoen), Tom de Mul (vijf miljoen) en Kenneth Perez (twee miljoen) schril bij af. Ten Cate: ”Maar er is niet besproken hoeveel van dat geld weer gebruikt kan worden om te investeren. Maar als je kwaliteit wilt kopen, en dat willen we, heeft dat zijn prijs.”

Lindenbergh
Ajax heeft vijf geblesseerde linksbenige voetballers, maar trainer Henk ten Cate zal toch geen beroep doen op Olaf Lindenbergh. De linkermiddenvelder heeft geen toekomst meer bij de Amsterdamse club en traint mee met het tweede elftal. Ten Cate komt niet terug op die beslissing. Dat zou zijn geloofwaardigheid ook niet ten goede komen. ,,Olaf is een prima prof, maar zijn toekomst ligt niet bij Ajax. Hij heeft in twee jaar geloof ik zes wedstrijden gespeeld. Hij heeft niet voor niets een transfervrije status gekregen.”

Gemis Stam
Ten Cate heeft vertrouwen in de spelers die hij nu tot zijn beschikking heeft. ,,De wedstrijd tegen Atlético (2-0 winst, red.) geeft de burger moed. Maar je zag ook wat de wissel van Jaap Stam teweeg bracht. Ik moest John Heitinga van het middenveld naar achteren halen en dat wil ik niet. Ik wil niet met één wissel twee of drie linies overhoop halen. Ga de geschiedenis er maar op na: succes wordt altijd geboekt door teams die vaak in dezelfde samenstelling spelen.”

De trainer pleit voor een dubbele bezetting van alle posities. ‘,,Als je verder wilt, beter wilt worden, zal dat moeten. Ik wil voor het resultaat niet afhankelijk zijn van jeugdspelers, niet in dit stadium.”

Related posts