Politie Deventer greep niet in en laat verantwoordelijkheid bij relschoppers zelf (Incl. video)

De rellen zaterdagmiddag in de binnenstad van Deventer en op de tribune van de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles waren van te voren afgesproken. Al een week geleden riepen supporters via internet elkaar op om op de vuist te gaan, zo meldt Highlow.nl. Commissaris Lute Nieuwerth: “Wij gingen er vanuit dat er een mogelijke confrontatie zou kunnen plaatsvinden.” Het veranderde niets in de planning. “Geen van de partijen heeft ook maar een moment overwogen om het af te gelasten.”

Opmerkelijkste in het hele verhaal dat compleet op Highlow.nl te lezen is zijn twee zaken: De politie was met voldoen de mankrachtin het centrum aanwezig maar greep bewust niet in: ,,We stonden eigenlijk met voldoende mensen in burger en de politie te kijken. Dat klinkt heel vervelend, maar wij hebben nog wel even overwogen om in te grijpen. In overleg met de loco-burgemeester is dat niet gedaan, want er is ontzettend veel publiek op de been. Op het moment dat je op de Brink probeert mensen aan te houden, dan komt er ook weer een paniekreactie uit voort. Dus we hebben ervoor gekozen om ze gecontroleerd terug te laten gaan naar hun auto’s en even later gingen ze ook de snelweg op. Ik neem aan richting Amsterdam.”


Een overzicht van wat achterbleef nadat hooligans hadden huisgehouden op de braderie in het centrum van Deventer

Daarnaast kon de wedstrijd vrij bezocht kon worden door supporters met een stadionverbod. De voorzitter van Go Ahead heeft een opmerkelijke opinie daarover: ,,De heren die een stadionverbod hebben, moeten natuurlijk zelf hun verantwoordelijkheid daarin nemen”, aldus Van der Zalm van Go Ahead Eagles. ,,Ze weten dat ze zich op verboden terrein begeven.”

Er waren zaterdagavond nog geen arrestaties verricht. De politie gaat de videobeelden uit de Adelaarshorst bestuderen. Nieuwerth: “De beelden moeten bekeken worden en dat gaat niet zo snel. Dat moeten we zorgvuldig en voorzichtig doen. Degene die we herkennen mogen zich verheugen in politiebelangstelling de komende tijd. We hadden videoteams aanwezig op de Brink en ik hoop dat ze op het juiste moment op de juiste plek stonden. Als dat het geval is, dan zullen we een aantal mensen – als we die kunnen herkennen – verblijden met een kennismaking, een hernieuwde kennismaking met de politie in Deventer.”

Related posts