Go Ahead Eagles – Ajax bij 0-1 definitief gestaakt

De oefenwedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Ajax is na amper 34 minuten gestaakt. In het stadion waren spreekkoren en het was onrustig. Ajax leidde op dat moment met 0-1 door een doelpunt van Klaas Jan Huntelaar. Scheidsrechter Dick Jol staakte de wedstrijd. Ook in de binnenstad van Deventer was het onrustig. In het centrum van de stad was een braderie waar kramen zijn vernield. Ook daar braken vechtpartijtjes uit. Volgens een verklaring van de politie heeft een groep van 150 Ajacieden in de binnenstad de harde kern van GAE willen pakken. Dit is volgens de politie deels gelukt. Na tussenkomst van de politie is de rust in de stad wedergekeerd.

Het duel was met 6300 toeschouwers volledig uitverkocht. Het zou het begin moeten zijn van de open dag van Go Ahead Eagles. In het stadion was geen apart vak voor de bezoekers. De kaarten voor Ajax supporters waren uitverkocht en deze zaten tussen de thuissupporters. Dit volgens GAE omdat de open dag een feest voor iedereen moet zijn. Het pakte echter anders uit. Al vrij snel kwamen er ongeregeldheden op de tribune waar rake klappen bij vielen. Toen er luidkeels ‘Hamas Hamas..’ werd geroepen, stopte scheidsrechter Jol de wedstrijd definitief. In en rond het stadion zijn nog geen arrestaties verricht maar de politie gaat de beelden wel terug kijken en verwachten wel een aantal arrestaties te kunnen doen. De open dag van de club uit Deventer is verder geheel afgelast.

Geen voetballen zo
De Ajacieden stapten van het veld en naar verloop van tijd werd duidelijk dat er helemaal niet verder gespeeld zou worden. In de catacomben van de Adelaarshorst waren louter sombere gezichten te zien. ,,Misschien is het wel eens goed dat de spelers zo’n signaal afgeven”, zei Ten Cate. ,,Dit is toch geen voetballen zo.” Spelers van beide elftallen liepen hoofdschuddend rond. Wat een mooie voetbalmiddag had moeten worden – Go Ahead had ook zijn Open Dag gepland – was na een halfuur spelen voorbij. Zelfs een eenvoudige oefenwedstrijd bleek niet zonder incidenten gespeeld te kunnen worden.


Een overzicht van wat achterbleef nadat hooligans hadden huisgehouden op de braderie in het centrum van Deventer


Vlak voordat de wedstrijd definitief gestaakt wordt breekt Davids in een duel zijn scheenbeen – Foto: De Brouwer (AjaxFotoDatabase)

Verklaring
Maarten Fontein, algemeen directeur van Ajax, legde een verklaring af. ,,We spelen niet meer verder. Dat is bijzonder jammer, dit had een fantastische dag moeten worden. Er werd echter van alles geroepen vanaf de tribunes en er braken schermutselingen uit. Ik heb begrepen dat ook in het centrum van Deventer ongeregeldheden zijn uitgebroken, zodat er ook niet meer politie naar het stadion kon komen. Het is een treurige dag, die voor ruim 6.400 welwillende toeschouwers door enkelen weer verpest is. Het wordt ook voor topteams schijnbaar steeds moeilijker om in dergelijke stadions te spelen.”

Domper
Het gestaakte duel betekende een enorme domper op een geslaagde week voor Ajax. In het trainingskamp in De Lutte werd er uitstekend gewerkt, kon Ajax twee nieuwe spelers verwelkomen, bleef Wesley Sneijder nog een jaar voor de club behouden en groeiden de spelers onderling zichtbaar naar elkaar toe. Waar al dit had moeten samenkomen in een lekkere oefenwedstrijd tegen de eerste proftegenstander van de voorbereiding, werd het echter een zwarte dag.

O ja, Ajax speelde in de volgende opstelling: Stekelenburg, Colin, Stam, Vermaelen, Emanuelson, Heitinga, Gabri, Sneijder, Davids, Bakircioglu en Huntelaar

Related posts