Ajax incasseert, maar levert ook veel in

Met de verkoop van Ryan Babel, Kenneth Perez en Tom de Mul Ajax strijkt Ajax binnen vier dagen zo’n 24 miljoen euro op. Maar de club levert ook 21 doelpunten en zestien assists in.

,,Hoe oud ben je,” vroeg Lilian Thuram op 23 november 2004 tijdens de wedstrijd Juventus-Ajax aan Ryan Babel. ”Zeventien,” antwoordde Babel naar eer en geweten. ”Dan heb ik veel respect voor je,” zei de Franse wereldkampioen die nu bij Barcelona speelt. ”Ga zo door. Dan zul je een groot speler worden.”

Nog geen drie jaar na zijn Europese debuut heeft Babel het pad ingeslagen dat Thuram al had voorspeld. Het talent kreeg van Henk ten Cate de ruimte hij verdiende en al na één seizoen onder deze trainer wordt Babel voor veel geld weggekocht. Met de verkoop van Perez en De Mul erbij opgeteld, strijkt Ajax in vier dagen zo’n 24 miljoen euro op: goed om dit seizoen alvast te worden gekroond tot kampioen van de transferopbrengsten.

Maar waar financieel directeur Jeroen Slop opgewekt naar de cijfers kijkt en weet dat Ajax volgend seizoen niet opnieuw verlies zal lijden, zal Ten Cate zich toch achter de oren krabben. ”We zullen de doelstelling moeten bijstellen,” grapte hij voor de camera van de NOS.

Met het vertrek van de drie aanvallers is Ajax gedeeltelijk onthoofd. Hoewel Perez een wisselspeler was en ook De Mul geregeld op de bank zat, keren de makers van in totaal 21 competitietreffers (Perez: 12, Babel: 5, De Mul: 4) en 16 assists (De Mul: 8, Babel: 5, Perez: 3) Ajax de rug toe. Bovendien kan ook Wesley Sneijder (18 competitiegoals, 9 assists) nog vertrekken voordat het seizoen begint.

Vervangers
Met een bom duiten op zak gaat Ajax op zoek naar drie vervangers. Waar Ajax in het verleden met bijvoorbeeld Wesley Sonck, Markus Rosenberg en Tom Soetaers te vaak een kat in de zak kocht, is het transferbeleid onder Van Geel en Ten Cate behoorlijk verbeterd. Met Jaap Stam, Edgar Davids, en Gabri als blikvangers krijgt Ajax op transfergebied niet langer de sceptici en de lachers op de hand.

Net zoals met Stam, Davids en Gabri zal Ajax het bij de drie aanvallers hoofdzakelijk zoeken in spelers die niet meer aan het begin van hun loopbaan staan. ”Het moeten spelers zijn die er meteen staan,” aldus Van Geel. Want de technisch directeur van Ajax weet ook wel dat Ten Cate een grapje maakte toen hij zei dat Ajax de doelstellingen vanwege al die vertrekkende spelers maar moest aanpassen.

Winst
Op één vlak heeft Ajax volgens de een rooskleurige interpretatie van de statistieken zelfs al winst geboekt, zegt Van Geel met een glimlach; ,,’Als je stelt dat Ajax met de transfer van De Mul vier doelpunten en acht assists inlevert, zou je kunnen zeggen we met de komst van Kennedy Bakircioglü op rechts vijftien goals en negen assists hebben aangetrokken,” zegt Van Geel. ”Dan zijn we er dus op vooruit gegaan. Maar zo moet je niet tellen, toen Kennedy die cijfers liet noteren, speelde hij bij Twente. Al zeggen die statistieken ook niet niks.”

Voortbordurend op het rendement van de recente aankopen is Van Geel ervan overtuigd dat bij Ajax de vertrokken spelers goed kan opvangen; ,,’Let maar op,” zei Van Geel. Of hij daarmee zichzelf en de fans moed insprak óf dat hij en Ten Cate de ingezette lijn inderdaad een vervolg kunnen geven, zal het komende seizoen uitwijzen. Wij wachten gespannen af wie er daadwerkelijk komen gaan…

Bron: Het Parool

Related posts