EK-21: Jong Oranje weer in EK-finale na strafschoppenwinst op Jong Engeland

Europees kampioen Jong Oranje heeft na een zenuwslopende wedstrijd opnieuw de finale van het Europees kampioenschap onder 21 weten te bereiken. De ploeg versloeg Jong Engeland na penalties. In de reguliere speeltijd zorgde Rigters in de 89ste minuut voor de belangrijke gelijkmaker. Ook na 120 minuten voetbal bleef het 1-1. In de penaltyserie trok Jong Oranje uiteindelijk met 13-12 aan het langste eind. Maduro en Babel speelden de volledige wedstrijd en scoorden beiden twee penalties.

Leroy Lita had Jong Engeland vlak voor rust op voorsprong gezet. De 22-jarige aanvaller van Reading draaide knap weg bij Ron Vlaar en passeerde doelman Boy Waterman in de korte hoek, 0-1. Jong Oranje kon daar in de eerste helft weinig tegenover stellen. In het begin van de tweede helft knalde Lita een vrije trap, buiten bereik van goalie Waterman, op de paal. Met het wisselen van Roy Beerens voor Otman Bakkal hoopte bondscoach Foppe de Haan op wat meer offensieve daden. Maceo Rigters miste kort daarop van dichtbij een grote kans.

Oranje drong wel aan, mocht dat ook, want de fysiek sterke Engelsen dachten makkelijk overeind te kunnen blijven. De gelijkmaker bleef tergend lang uit. Tot opnieuw Rigters in stelling werd gebracht. De 23-jarige NAC-aanvaller schoot Oranje in de slotminuut met een fantastische omhaal naast de Engelsen; 1-1.

Wat volgde was de loterij die penalty’s heet. Na precies drie uur voetbal en totaal tientallen strafschoppen wist titelverdediger Jong Oranje de finale te bereiken. Uiteindelijk was het Gianni Zuiverloon die de beslissende penalty (13-12) binnenschoot.

Royston Drenthe, Arnold Kruiswijk en ex-Ajacied Daniël de Ridder misten voor Nederland een penalty. Bij Engeland waren dat Justin Hoyte, Nigel Reo-Coker, Matthew Derbyshire en Anton Ferdinand. Jong Oranje speelt zaterdag om 20.45 uur de finale in de Groningse Euroborg tegen Jong Servië.

Related posts