Engelse clubs shoppen steeds vaker in Nederland; Daley Blind kon ook naar Arsenal

De interesse van Barcelona was bekend (zie eerdere bericht), maar Danny Blind laat in De Telegraaf weten dat zijn zoon Daley voordat hij een driejarig contract tekende bij Ajax ook een aanbod van Arsenal heeft afgeslagen. Hij nam daar wel een kijkje in de keuken, samen met zijn vader, maar besloot uiteindelijk bij Ajax te blijven.

Danny Blind: ,,De verantwoordelijkheid ligt vooral bij de ouders. De uitzonderingen daargelaten, kan een jong Nederlands talent normaal gesproken sneller de eredivisie halen dan de Premier League. Maar niet iedereen kan de juiste afweging maken, verblind door de allure van de club en het jeugdcontract. Als mensen niet uit het voetbal komen, doet die aandacht iets met je. Stel dat ouders vinden dat hun kind een nieuwe prikkel nodig heeft, dan is het een gefundeerde keuze. Maar ik ben bang dat sommige factoren die beoordeling soms niet helemaal zuiver houden. En dan heb je een probleem,” aldus Blind over de groeiende aandacht van buitenlandse topclubs voor jonge talenten in Europa.

Jordy Brouwer
Jordy Brouwer (19) tekende begin dit jaar een contract voor vier jaar bij Liverpool (zie eerdere bericht). Hij was bij Ajax de spits van de A1 en stond niet eens te boek als supertalent. De nieuwe winkelmethode in de Premier League heeft veel te maken met de wetgeving aldaar. Clubs kunnen alleen jeugdige spelers uit de regio voor een grijpstuiver aantrekken. Daarbuiten dient een normale transfersom betaald te worden en die loopt vaak hoog op. Zes of zeven miljoen voor een voetballer van zestien is geen uitzondering. ,,Vandaar dat de aandacht wordt verlegd naar het vasteland. En wie de beste jeugdopleidingen zoekt, komt al snel terecht in Frankrijk en Nederland” , zegt Danny Blind.

Ton per seizoen
Zoonlief kan in Engeland ruim een ton per seizoen verdienen. Een jaar later al presenteert zijn werkgever hem als ‘zelf opgeleide’ speler. Een handigheidje, zeker wanneer ooit wordt bepaald dat tenminste zes spelers van een elftal uit de eigen kweekschool afkomstig moeten zijn.

Bekneld geraakt door de EU-wetgeving kunnen Nederlandse clubs niet meer doen dan zorgen voor goede voorlichting, denkt Blind. “Ik veroordeel niemand. Clubs betalen liever drie ton voor een talent met doorgroeimogelijkheden dan in een later stadium zes miljoen voor diezelfde speler. En ook als een gezin zwicht voor het geld, vind ik dat begrijpelijk. Er zijn natuurlijk genoeg goede voorbeelden: Fabregas, Messi, Leonardo. Dat is weloverwogen gebeurd. Maar de essentie is dat een keuze nooit gebaseerd moet zijn op geld. Nogmaals: ouders zouden zich moeten afvragen waar hun kind op dat moment staat. Passen zijn karakter en kwaliteiten bij deze club? Het is een complex verhaal.”

Related posts