Colum Jaap de Groot: ‘Ajax wil gat slaan met AZ en PSV’

Vooral ná AZ werd duidelijk hoe belangrijk de triomf voor Ajax eigenlijk was. En hoe belangrijk de komende voorrondewedstrijden voor de Champions League zijn. Inmiddels blijkt dat, ondanks het missen van het belangrijkste internationale clubtoernooi, de Amsterdammers zakelijk toch pal zijn blijven staan.

Terwijl Feyenoord na het desastreuze seizoen het budget van 43 naar 38 miljoen moet verlagen, heeft Ajax de afgelopen voetbaljaargang toch een omzet van rond de 60 miljoen euro gescoord. Het bedrag dat nu ook als basisbudget voor het seizoen 2007-2008 geboekt staat. Het is een indicatie voor de financiële rek die ontstaat, zodra de club zich in augustus voor de Champions League plaatst.

Voor alle duidelijkheid, toen Ajax in 2005-2006 wel meedeed aan het miljoenenbal werd nog een omzet van 74 miljoen euro gescoord. Kortom, bij plaatsing voor de Champions League gaan de Amsterdammers met een voor Nederland onwaarschijnlijk hoog budget van meer dan 70 miljoen euro aan de slag, zeker vergeleken met de concurrenten PSV (55 miljoen), Feyenoord (38 miljoen) en AZ (± 30 miljoen).


Is een club als AZ druk doende om zich structureel tussen de traditionele topdrie te wringen, de ambities van Ajax gaan inmiddels een stap verder. In het spoor van PSV, Feyenoord en AZ blijven is niet langer genoeg, de Amsterdammers willen niet alleen financieel, maar ook sportief een gat met de concurrentie slaan.

Reorganisatie Champions League
Dit kan tot twee situaties leiden. Of het Nederlandse topvoetbal wacht een monopolie of de ambities van Ajax gaan ook voor impulsen bij de anderen zorgen. Zoals dat de afgelopen jaren in de subtop al bij clubs als AZ, FC Twente, FC Groningen en SC Heerenveen is gebeurd. De hoger gelegde lat in de Amsterdam ArenA heeft ook te maken met de op handen zijnde reorganisatie van de Champions League.

Kleinere landen
Hoewel de definitieve format nog niet door de Europese voetbalunie (UEFA) is geaccordeerd, staat vast dat de nieuwe president Michel Platini zijn verkiezingsbelofte waar gaat maken om meer kleinere landen bij het toernooi te betrekken. Daardoor zullen Engeland, Spanje en Italië hun vierde deelnemer kwijtraken en gaan Duitsland, Frankrijk en Portugal van drie naar twee teams per toernooi.

De volgende stap zou zijn, om de landen die nu nog twee clubs mogen inschrijven tot één participant te veroordelen. Een situatie die voor zowel PSV als Ajax enorme consequenties zou hebben, omdat van de twee Nederlandse clubs die zwaar afhankelijk zijn van de Champions-League-inkomsten er dan jaarlijks één moet bloeden. Daarom zijn in Amsterdam de ambities ook drastisch opgeschroefd.

AZ elimineren
De eerste stap is gezet door AZ te elimineren, de tweede stap is de voorronde door te komen en vervolgens moet een topomzet van 70 miljoen euro worden gehaald. Miljoenen die aangewend zullen worden om de opleiding te intensiveren, binnen- en buitenlandse toppers naar de ArenA te halen en spelers als Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder langer vast te houden. Om zo een vaste positie bij de Europese top te veroveren.

Als de Amsterdammers daarin slagen, dan is de volgende stap dat een winnend Ajax Nederland weer binnen de top zes van Europa duwt, waardoor ons land alsnog twee deelnemers aan de Champions League kan inschrijven. In dat geval valt de schade voor de anderen toch nog mee.

Related posts