Standbeeld voor Jari Litmanen in Lahti

Jari Litmanen (36) krijgt een standbeeld in zijn geboortestad Lahti, zo meldt Elf voetbal. Het initiatief is afkomstig van vrijwiligers van Reipas Lahti, de club waarvoor ‘Litti’ in 1987 debuteerde. Men hoopt het eerbetoon eind 2008 te kunnen presenteren. Litmanen is de populairste Finse voetballer aller tijden en speelde onder andere voor HJK Helsinki, MyPa, Ajax, FC Barcelona, Liverpool FC, FC Lahti en Hansa Rostock. Momenteel komt hij uit voor het Zweedse Malmö FF.

Het standbeeld wordt gefinancieerd door middel van donaties van fans uit Finland en de rest van de wereld. De heiligverklaring is uniek in het nuchtere Finland, omdat zelfs succesvolle ijshockeyers nimmer een standbeeld kregen. Litmanen is momenteel geblesseerd, maar nadert zijn vijfhonderdste profduel.

De bijnaam van Litmanen in zijn tweede, minder succesrijke periode werd al snel de Man van Glas vanwege zijn vele blessures. Een ideetje om het standbeeld ook van glas te maken? ,,Nee hoor”, lacht de voorzitter van Reipas Lahti; de heer Metsänen; ,,Hij krijg een bronzen standbeeld.”


Related posts