Voorbeschouwing Ajax – AZ:
Mitea en Perez in de basis en wellicht toch nog Stam

De vraag of Jaap Stam morgen tegen AZ desnoods met pijnstillende injecties in actie komt, ontweek Ajax-trainer Henk ten Cate subtiel; ,,Op het laatste moment beslis ik in overleg met de medische staf of het verantwoord is om hem te laten spelen. Het is zelfs mogelijk dat Jaap zonder te trainen tegen AZ start”, benadrukte Ten Cate nog eens het belang van de aanwezigheid van Stam. ” Stam liet gisteren de groepstraining aan zich voorbijgaan en beperkte zich tot loop- en krachtoefeningen.

Mocht Stam toch verstek laten gaan dan lijkt het centrum van de defensie op basis van de vrijdagtraining te worden gevormd door John Heitinga en Thomas Vermaelen. Het middenveld van Ajax gaat door de terugkeer van de geschorsten Gabri en Edgar Davids in ieder geval flink op de schop. Kenneth Perez completeert het drietal en neemt als aanvallende middenvelder de plaats van Wesley Sneijder in, die in Alkmaar zijn tweede gele kaart van deze play-offserie kreeg en nu noodgedwongen toekijkt. Hedwiges Maduro ontbreekt in ieder geval. Hij trainde apart en zat na de training met een grote ijspakking op zijn knie. ,,Hij staat op het punt weer aan te sluiten bij de groep”, aldus Ten Cate.

Miteaa in de basis
In de voorhoede lijkt een plaats te worden ingeruimd voor Nicolae Mitea. De kleine Roemeen vervangt als linksbuiten Ryan Babel, die op zijn beurt aan de rechterkant de zondag tegenvallende Tom de Mul aflost. ,,Maar ik ga niet op namen in. Omdat ik de tegenstanders niet wijzer wil maken dan ze al zijn,”, aldus Ten Cate.

Worst wezen
In de uitverkochte ArenA telt morgen alleen het resultaat, verduidelijkte de trainer nog maar een keer. ,,De schoonheidsprijs hoef ik niet. Het zal me worst wezen hoe, als we maar minimaal met één doelpunt verschil winnen. En daar heb ik vertrouwen in. Dit seizoen hebben we maar twee wedstrijden níét gescoord.”

Daarnaar gevraagd stond Ten Cate ook even stil bij de aanstelling van scheidsrechter Pieter Vink. ,,Het is wel vreemd dat de twee scheidsrechters die de halve finales van AZ floten (Roelof Luinge én Vink, red.) ook de finales van AZ mogen leiden. Dat is een unicum. Dat gebeurde nooit in Nederland en is Europees gezien en wereldwijd volstrekt uitgesloten. Maar misschien wil de KNVB wel een statement maken. Dit betekent waarschijnlijk dat deze twee heren verreweg de besten van Nederland zijn en dat de bond minder vertrouwen in anderen heeft.”

AZ
De trainer van AZ; Louis van Gaal, kan tegen Ajax wel beschikken over Moussa Dembélé. De aanvaller kampte met een hamstringblessure en zijn inzetbaarheid was twijfelachtig. Na onderzoeken is duidelijk geworden dat de Belg gewoon in actie kan komen tegen de Amsterdammers. Ook Danny Koevermans, Kew Jaliens en Grétar Steinsson kunnen spelen. Het drietal kampte eerder ook met blessures, maar zij waren eerder al teruggekeerd in de selectie. De langdurige geblesseerde Joey Didulica, David Mendes da Silva en Stijn Schaars zijn ook in Amsterdam niet van de partij.

John Heitinga gelooft na de 2-1 nederlaag in Alkmaar in de goede afloop. ,,We staan op scherp om te vlammen. We hebben de bekerfinale gewonnen. Dit – plaatsing voor de voorronde van de Champions League – is ons volgende project.”

Bovenop vliegen
,,Het zal erom spannen. Wij moeten het nu maar gewoon laten zien”, aldus Urby Emanuelson. ,,In Alkmaar hebben wij niet echt gevoetbald, maar iedereen heeft er het volste vertrouwen in dat we het gaan redden. Wij moeten er gewoon vanaf het begin bovenop vliegen en kijken waar het schip strandt”, aldus de nieuwbakken papa.

Vermoedelijk opstelling Ajax:
Stekelenburg; Ogararu, Stam/Heitinga, Vermaelen, Emanuelson; , Gabri, Davids, Perez; Mitea, Huntelaar en Babel

Fotoverslag
Zoals gebruikelijk zullen wij ook van dit duel weer een uitgebreid fotoverslag op deze site plaatsen.

Related posts