Voorbeschouwing: AZ – Ajax; Beide teams gehavend aan de start

Vanmiddag staat wederom een enerverende titanenstrijd tussen AZ en Ajax op de kalender. Eerder dit seizoen troffen de beide teams elkaar al drie maal, opmerkelijk genoeg eindigde alle drie de confrontaties in een gelijkspel, echter wonnen de Amsterdammers in de bekerfinale van de Alkmaarders na strafschoppen. Desondanks hopen de AZ-spelers alsnog op ereherstel via de voorronde van de Champions League, want daar draait het allemaal om in het tweeluik tussen de topploegen.

In de voorbereiding naar het duel toe kennen Ajax en AZ beide personele problemen. Bij Ajax worden de sterkhouders Gabri en Edgar Davids nodig gemist door schorsingen en moeten Jaap Stam, Zdenek Grygera, Edgar Manucharyan en Leonardo vanaf de tribune toekijken wegens blessures. Op het laatste moment kwam daar de blessure van Hedwiges Maduro bij. Maduro, die in de eerste ronde van de play-offs tegen Heerenveen zijn rentree maakte in het eerste elftal van Ajax, heeft te kampen met een terugslag en kan zondag niet spelen tegen AZ. Maduro liep vijf weken geleden op de training een knieblessure op na een duel met Edgar Davids en keerde vorige week terug in de selectie van trainer Henk ten Cate.

Ook blessures AZ
Aan de kant van AZ wordt naar alle waarschijnlijkheid Boy Waterman, Danny Koevermans en de Belg Moussa Dembélé gemist, hij kampt met een hamstringblessure en is niet volledig fit voor het treffen. Waterman haakt waarschijnlijk op het laatste moment af. Spelers die zeker niet mee kunnen spelen zijn Joey Didulica, David Mendes da Silva en Stijn Schaars wegens blessures. Rogier Molhoek moet geschorst vanaf de zijkant toekijken.

Behalve een strijd tussen de streekgenoten Alkmaar en Amsterdam, is het ook een strijd tussen Louis van Gaal en Henk ten Cate. Door het hele seizoen heen wisselde de coaches elkaar af met treiterende en provocerende woorden, desondanks is het volgens beide trainer alleen maar om het spel te doen en menen ze beide weinig van hun woorden. Zodoende kwamen beide trainers nog eens aan het woord voor het belangrijke treffen in het DSB Stadion.

Niet afhankelijk
Henk ten Cate: ,,Natuurlijk moeten we drie dragende spelers zien te vervangen, maar ik heb alle vertrouwen in hun vervangers. We hebben veel zelfvertrouwen, moet ik zeggen. We hebben dit seizoen stappen gezet naar volwassenheid, en hebben mentale weerbaarheid getoond. Deze jaargang hebben we twaalf wedstrijden zonder Jaap Stam gespeeld, vaak met succes. Of het nu John Heitinga is die hem vervangt, of Gregory van der Wiel, dat komt wel goed. Dit team is gaandeweg steeds gemakkelijker met tegenslagen omgegaan. We stonden er op de momenten dat het moest. Het is net het knock-outsysteem in de Europa Cup. Een gelijkspel zou al goed kunnen zijn, of zelfs een kleine nederlaag waarbij we scoren. Deze ploeg heeft dit seizoen laten zien dat zij mentaal gegroeid is,’’ aldus de Ajax-trainer. ,,Onze jonge spelers zijn weerbaarder geworden. De tijd dat je Ajax kon verslaan door er stevig op te klappen, is voorbij. Dat is ons alleen aan het begin van het seizoen, uit bij Roda JC, nog overkomen. Zondag kan deze groep laten zien dat zij niet afhankelijk is van drie wat oudere spelers.”

Van Gaal
Louis van Gaal: “Ajax en AZ zijn erg aan elkaar gewaagd en de belangen zijn erg groot. Het is voor de ontwikkeling van mijn spelers belangrijk dat ze op een verhoogd podium gaan spelen. Vooral de setting van de Champions League is leuker voor de spelers en aantrekkelijker voor de club. Maar het niveauverschil tussen de Champions League en de tegenstanders die wij dit seizoen troffen in de UEFA Cup, is niet heel erg groot. We speelden namelijk tegen kampioenen als Fenerbahçe, Grasshoppers en ook Sevilla en Kayserispor stonden op dat moment hoog in hun competities. Dat Ajax de tegenstander is, speelt voor mij in principe geen rol, al heb ik er zelf gewerkt en gespeeld. Ik bereid mijn spelers gewoon voor op het systeem en de speelwijze van de tegenstander. Het maakt wat dat betreft niet uit of we tegen Ajax of PSV spelen. Maar de spelers kunnen zich wel makkelijker motiveren omdat we tegen Ajax spelen. Dan heb je ook een topscheidsrechter nodig. Ik vind het dan ook niet vervelend dat Roelof Luinge zondag fluit. Hij is een consequente scheidsrechter.”

Het duel in het DSB Stadion tussen AZ en Ajax staat morgen om 12.30 op het programma en het stadion is geheel uitverkocht. Nu maar hopen op een waar spektakel.

Vermoedelijke opstelling AZ:
Sinouh; Steinsson, Jaliens, Donk, De Cler; Jenner, De Zeeuw, Cziommer, Martens; Arveladze, Lens

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg; Ogararu, Van der Wiel, Vermaelen, Emanuelson; Roger, Heitinga, Sneijder, Perez; Babel, Huntelaar

Related posts