SOVS: ‘Play-offs per direct afschaffen’, KNVB wil Ajax-AZ afwachten

Het play-off systeem staat steeds meer onder druk. Waren het eerst alleen groepjes en later groepen fans die zich afzette tegen dit commerciële systeem, er begint steeds meer gemor te ontstaan. ‘De play-offs verkeren in een negatieve spiraal en moeten direct worden afgeschaft’, zo is de stellige overtuiging van de SOVS, de Samenwerkende Organisaties Voetbal Supporters waarbij veel officiële supportersverenigingen van de profclubs in Nederland zijn aangesloten. “Stoppen met al die overbodige wedstrijden, liever vandaag dan morgen”, benadrukte Jurien Korzelius maandag. Zij is interim-voorzitter van de SOVS.

,,Over dit onderwerp bestaat bij alle aangesloten supportersverenigingen geen enkele verdeeldheid. De weerstand tegen de play-offs neemt onder het Nederlandse voetbalpubliek alleen maar toe. Wij blijven alle recente boycot-acties onder de supporters ook van harte steunen.”

Gekunsteld toetje
Voor de SOVS kwamen de teleurstellende bezoekersaantallen bij de play-offwedstrijden in het afgelopen weekeinde allerminst als een verrassing; ,,Veel mensen vinden het onbegrijpelijk dat er na een lang seizoen vol hoogte- en dieptepunten nog zo’n gekunsteld toetje achteraan komt”, stelde Korzelius. ,,Het voegt vrijwel niets toe aan de competitie. De play-offs vormen één grote anticlimax, zeker na de spannende titelrace tussen PSV, Ajax en AZ. Er staat gewoon te weinig op het spel. Met de kwalificatie voor de voorronde van de Champions League bijvoorbeeld heb je feitelijk nog niets in handen.”


Duidelijke taal

Veel lege plekken in de stadions
De play-offs in de eredivisie leiden dit seizoen allerminst tot uitverkochte stadions. Vooral zondag viel de publieke belangstelling bij de beslissende duels Ajax – SC Heerenveen (29.000) en Feyenoord – FC Groningen (18.000) flink tegen. Bij die laatste wedstrijd konden de fans voor de helft van de normale toegangsprijs naar binnen. Toch bleef de tweede ring van De Kuip pijnlijk leeg.

,,Vorig jaar bij de invoering van de play-offs waren de toeschouwersaantallen ook al niet denderend”, legde Korzelius uit. “Maar toen was alles nog nieuw. Er bestond bij het voetbalpubliek nog enige gezonde nieuwsgierigheid. Vitesse moest de kaartjes echter toen ook al voor 3 euro aanbieden om het stadion een beetje vol te krijgen. Dat is natuurlijk ver onder de kostprijs en dat komt het imago van de play-offs niet ten goede. Zo als het nu gaat, kan het niet langer doorgaan.”

Play-offs hebben geen toekomst
Volgens Korzelius is het de hoogste tijd voor een grondige evaluatie door alle betrokken partijen. ,,Ik neem aan dat de KNVB en de Eredivisie CV evenmin blij zijn met de huidige ontwikkelingen. Onze vrees dat de play-offs vooral zijn ingevoerd om tv-zender Tien te behagen, wordt steeds meer bewaarheid. Want van de andere uitgangspunten – meer spanning en meer inkomsten – komt nog maar weinig terecht.”

Aan de eerste evaluatie na de eerste editie van de play-offs deed de SOVS niet mee. ,,De conclusies en aanbevelingen uit dat beraad hebben ons nooit bereikt. We zouden nu graag wel meepraten hoe het nu verder moet. Want voor ons is het duidelijk dat deze play-offs geen toekomst hebben. Er is veel aanleiding om met alle betrokken partijen opnieuw in discussie te gaan.”

KNVB: te vroeg voor oordeel
De KNVB vindt het nog te vroeg om zwaarwegende conclusies te trekken uit de vele lege tribunevakken bij de play-offwedstrijden in het afgelopen weekeinde. Volgens KNVB-manager competitiezaken Bert van Oostveen valt het met de oppositie tegen de play-offs vanuit supporterskringen wel mee: ,,Natuurlijk, er zijn tegenstander van het systeem, maar ik heb niet het idee dat in Nederland dat breed wordt gedragen. Mede dankzij de play-offs hebben we een spannende competitie achter de rug. Het gaat me veel te ver om na de eerste play-offronde de opzet volledig ter discussie te stellen. Laten we eerst bijvoorbeeld de duels tussen AZ en Ajax nog maar eens afwachten.”

KNVB: “Weet wanneer je moet stoppen”Zie ook eerdere berichten over de Play-offs:
12 mei 2007: Ingezonden bericht: Vervolg actie ‘Fuck de Play-offs’
12 mei 2007: Ingezonden bericht: Vervolg actie ‘Fuck de Play-offs’
10 mei 2007: Actie vak410: Boycot Play-offs!
4 mei 2007: Ingezonden bericht: Vak410: Goed alternatief voor play-offs
30 april 2007: De Play-Offs
30 april 2007: De Play-Offs
10 januari 2006: Aantal clubs al tegen pasfotoregistratie en play-offs; wanneer volgt Ajax?
5 januari 2006: SOVS: ‘Acties tegen play-offs en uitvoeringsmaatregelen’

Related posts