Sportweek: ‘Wél degelijk premie van Ajax voor Excelsior bij winst op AZ’

Het verhaal van de ‘aanmoedigingspremie’ blijft doorsluimeren. Sportweek is nu een waar ‘eigen onderzoek’ begonnen naar de vermeende ‘aanmoedigingspremie’ die vanuit Ajax-kringen zou zijn toegezegd aan de spelers van Excelsior indien zij van AZ zouden winnen op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Verschillende bronnen binnen Excelsior zouden dat tegenover Sportweek hebben bevestigd. Het zou daarbij gaan om tweeduizend euro per speler, een bedrag dat overigens nog niet is uitbetaald.

De zaak kwam aan het rollen toen Excelsior-speler Robert Braber in het regionale dagblad BN/De Stem aangaf dat Ajax een leuke som geld over had voor puntenverlies van AZ. In dat geval immers zou Ajax de titel voor het grijpen hebben. Braber verklaarde later dat zijn uitlatingen uit z’n verband waren gerukt. ,,Ik heb tegen de journalist van die krant alleen bij wijze van grap gezegd dat het leuk zou zijn als we een winstpremie van Ajax zouden krijgen,” aldus Braber deze week (zie bericht).

Onder druk
Volgens de ‘bronnen van Sportweek’ zouden de spelers van Excelsior onder druk zijn gezet door de clubleiding, die in deze belangrijke periode waarin het eredivisieschap veilig moet worden gesteld, de rust wil bewaren. Uitlatingen over deze zaak zouden kunnen leiden tot boetes en zelfs tot ontslag, aldus deze anonieme bronnen. ,,De spelers zouden een premie krijgen,” aldus een goed ingevoerde bron die anoniem wenst te blijven. ,,Daarbij ging het niet om een bedrag van negenduizend, maar van tweeduizend euro de man.” Normaal ligt de winstpremie bij Excelsior stukken lager. “Maar hoewel Excelsior keurig aan het verzoek van Ajax heeft voldaan, is er tot op heden nog geen cent uitbetaald.”

Zowel Ajax, Excelsior als de KNVB zeggen de zaak onderzocht te hebben en daarbij niet op iets onoorbaars gestuit te zijn. Stimuleringspremies zijn ook niet strafbaar, in Engeland, Spanje en Italië gebeurt het regelmatig dat clubs die zelf niets meer te winnen of te verliezen hebben op deze manier worden aangemoedigd. AZ, dat om een onderzoek had gevraagd, vindt vooral dat er op ethisch gebied iets niet in orde is. Louis van Gaal denkt dat het onderzoek van de KNVB niet meer bevatte dan twee telefoontjes naar de voorzitters van Ajax en Excelsior.

Slecht verleizer
Louis toont zich opnieuw een slechte verliezer. Hij doet het overkomen alsof er wel een speler van AZ omgekocht zou zijn maar Excelsior heeft gewoon stinkend zijn best gedaan; dus zijn sportieve plicht, of men daar nu voorbetaald is of niet! Willem II deed hetzelfde hoor in Tilburg! Het zou anders zijn als er naar voren kwam dat Willem II of Vitesse er expres met de pet naar gegooid hadden tegen betaling. Aanmoedigingspremies zijn niet strafbaar. Afgelopen zondag lag het bekerverlies ook niet aan AZ maar aan het arbitrale trio volgens Van Gaal. Mogen we hem er even aan herinneren dat als Ajax niet benadeelt zou zijn geweest in de competitiewedstrijd in Alkmaar door scheidsrechter Wegereef die onterecht het AZ-doelput goedkeurde, dat Ajax gewoon kampioen zou zijn geworden. Zijn wij nou zo dom of is Van Gaal gewoon niet reëel?

Related posts