Ajax wint voor de 17e keer de KNVB-beker

Ajax heeft vanavond voor de zeventiende keer in haar bestaan de KNVB-beker veroverd. Na een enerverend duel werd AZ tenslotte via penalty’s op de knieën gedwongen. Na negentig minuten en verlenging stond er 1-1 op het scorebord.

KLIK HIER VOOR HET 1e GEDEELTE VAN HET FOTOVERSLAG

In de verlenging kregen de Alkmaarders vijf grote kansen. Ajax bleef met veel geluk op de been. Zo kopte Arveladze kort voor tijd met een snoekduik tegen de lat en dus keken de Amsterdammers verlangend uit naar de strafschoppenserie. Die kwam er en Ajax trok daarin aan het langste eind. De jonge Donk miste de achtste AZ-penalty, waarna Davids het goede voorbeeld van zijn ploeggenoten volgde: 8-7.Slijtageslag
Davids, de man van de beslissende strafschop: “Dit maakt wel iets goed, ja. Het was een echte slijtageslag tussen twee goed voetballende ploegen. Het ging hard tegen hard. Op die strafschop had ik de laatste weken een beetje geoefend. ‘Als het moet, sta ik er’, zei ik tegen de jongens en zo heeft het moeten zijn.”

Volgens een realitische Ten Cate was Ajax de gelukkigste geweest in de bekerfinale. “AZ was na 90 minuten,toen wij met tien man kwamen te staan, veel beter. Wij zijn gelukkiger gebleken, maar dat maakt het niet minder leuk”.Ten Cate was erg tevreden over het karakter dat zijn ploeg had getoond na de rode kaart. “De jongens hebben met z’n tienen keihard gewerkt. Dat is wel een compliment waard.”

Emanuelson direct naar het ziekenhuis voor bevalling
Urby Emanuelson vertrok toen hij door Ten Cate uit het veld werd gehaald direct naar het ziekenhuis om zijn vriendin bij te staan die aan het bevallen was. Hij maakte dus het einde en het feestje na afloop niet mee. ,Ik wisselde Urby omdat ik een extra aanvaller wilde brengen”, verklaarde Ten Cate. ,,Ik wist echt niet dat de weeën bij zijn vriendin waren begonnen. Ik hoop dat het allemaal goed gaat. Dan is het voor Urby vandaag dubbel feest.”

KLIK HIER VOOR HET 1e GEDEELTE VAN HET FOTOVERSLAG

Bekerfinale: AZ-Ajax 1-1 (1-0)
1-0 Dembélé (‘4)
1-1 Klaas-Jan Huntelaar (’51)

Penalty-verloop:
1-0 Arveladze
1-1 Perez
2-1 Boukhari
2-2 Huntelaar
3-2 Steinsson
3-3 Vermaelen
4-3 De Cler
4-4 Lindenbergh
5-4 Jenner
5-5 Heitinga
6-5 Dembele
6-6 De Mul
7-6 Molhoek
7-7 Ogararu
7-7 Donk (gemist)
7-8 Davids

Arbiter: Van Egmond
Toeschouwers: 50.000

Kaarten: Geel: Sneijder en Huntelaar (beiden Ajax)
Rood: Gabri (’90)(Ajax)

Opstelling Ajax:
Maarten Stekelenburg, George Ogararu, Jaap Stam, Thomas Vermaelen, Urby Emanuelson (’76 Tom De Mul), Gabri, Johnny Heitinga, Wesley Sneijder (’87 Kenneth Perez), Edgar Davids, Klaas-Jan Huntelaar, Ryan Babel

Opstelling AZ:
Sinouh, Steinsson, Jaliens, Donk, De Cler, Jenner, De Zeeuw (‘102 Molhoek), Cziommer (’71 Koevermans), Martens (’65 Boukhari), Arveladze, Dembélé

Related posts