Naast de pot pissen op doelsaldo niet nieuw voor Ajax

Nooit eerder stonden voor aanvang van de laatste speelronde drie teams gelijk in punten. Slechts één maal eerder gingen de koploper en de nummer twee in de eredivisie met een gelijk aantal punten de laatste speeldag in: In 1991 stonden Ajax en p$v op gelijke hoogte. Beide teams wonnen hun laatste duel, waardoor de Eindhovenaren op doelsaldo met de titel aan de haal gingen. Zondag beginnen AZ, Ajax en PSV met 72 punten aan speeldag 34.

Op 16 juni 1991 was Ajax dankzij goals van Dennis Bergkamp, John van den Brom (eigen doelpunt) en Michel Kreek thuis met 3-0 te sterk voor Vitesse. PSV zette op eigen veld eenzelfde score neer tegen FC Volendam, dat treffers van Gerald Vanenburg, Juul Ellerman en Gheorghe Popescu moest toestaan. Daarmee kwam PSV op een doelsaldo van +56, terwijl Ajax niet verder kwam dan +54.

SVV 1989
AZ-trainer Louis van Gaal weet ook dat er aan het eind van een seizoen nog een hoop verspild kan worden. In 1989 was hij assistent van Ajax-trainer Leo Beenhakker en moest zijn ploeg op de voorlaatste speeldag winnen om de kampioenskansen in eigen hand te houden. Zover kwam het niet. Degradant SVV won met 1-0, waarop PSV een week later alsnog landskampioen werd.

Zeperd
AZ, Ajax en PSV wacht zondag de laatste test van het seizoen. Op jacht naar de titel moeten ze alle zelf winnen én hopen op een misstap van de concurrentie. Volgens de statistieken is de kans op een zeperd van AZ het grootst en heeft Ajax het meest kans op succes.

AZ en Excelsior speelden in de laatste twintig seizoenen slechts één keer tegen elkaar in de Eredivisie: op 20 september 2002 wonnen de bezoekers uit Alkmaar met 2-1 in Rotterdam dankzij goals van Robin Nelisse en Barry van Galen. In de jaren zeventig en tachtig stonden AZ en Excelsior vaker tegenover elkaar: elf keer. Gezien de statistieken is een overwinning van de Alkmaarders geen zekerheid. Van de twaalf ontmoetingen won AZ er zeven, verloor het drie keer en speelde het tweemaal gelijk. Oftewel: in 42 procent van de duels leed AZ puntverlies bij Excelsior.

2 februari 2003: 0-6 in Tilburg
Ajax heeft al jaren geen kind aan Willem II. De laatste keer dat de Amsterdammers punten verspeelden in Tilburg dateert van 25 april 1999, toen de Tilburgers met 3-1 wonnen na treffers van Mariano Bombarda en Dennis Schulp. Sindsdien boekte Ajax zeven zeges op rij, waarin het liefst 26 doelpunten maakte. Zo won men op 2 februari 2003 met 0-6 in Tilburg van De Tricolores. Van de 32 keer dat Ajax in de Eredivisie op bezoek ging bij Willem II, won de Amsterdamse club 25 maal. Zes ontmoetingen gingen verloren. In 22 procent van de duels liep Ajax averij op.

P$v verliest op eigen veld zelden van de opponent van komende zondag; het Vitesse van Aadje Zakkenvuller. Maar al won p$v bijna alle duels; groot was het verschil zelden. Slechts tweemaal was de voorsprong groter dan drie treffers. En die zeges dateren uit de jaren zeventig.

Favoriet
Indien AZ, Ajax en PSV alle winnen, dan is het doelsaldo doorslaggevend. Gezien de historie staat AZ er dan het best voor. Ajax moet immers met minstens zes doelpunten méér verschil winnen dan AZ, terwijl PSV zelfs zeven goals moet goedmaken. Maar de Amsterdammers wonnen nog nooit met minimaal zeven doelpunten verschil in Tilburg, terwijl de Eindhovenaren Vitesse nog nimmer op een nederlaag met een marge van acht goals trakteerden. AZ blijft dus de grote favoriet zondag.

Bron: VI

Related posts