Voorbeschouwing Ajax-Sparta:
‘Ajax gaat het gaspedaal intrappen’

Het behalen van de bekerfinale is mooi maar bovenaan het verlanglijstje staat nog altijd het kampioenschap. Ajax is nog altijd in de race maar daarvoor moet er vandaag wel op eigen bodem van Sparta gewonnen worden en het liefst met hoge cijfers! De statistieken gelovend, heeft Ajax van de Rotterdamse club niets te vrezen. Van de laatste vijftien thuisduels tegen Sparta won Ajax er maar liefst veertien. Alleen in het seizoen 1989/1990 werd met 1-2 verloren.

De laatste vijftien keer Ajax – Sparta leverden voor de Amsterdammers dan ook prachtige resultaten op. In 1350 minuten competitievoetbal wisten de Amsterdammers 61 maal het vijandelijke net te vinden. Dat houdt in dat Ajax gemiddeld in 22 minuten eenmaal weet te scoren. Bas van Noortwijk en Frank Kooiman kregen ooit ieder negen doelpunten om de oren. Bas van Noortwijk was er bij toen Ajax, destijds nog spelend in de Meer, over de Rotterdammers heen walste. De teller bleef op 8 december 1985 pas steken op 9-0. ,,En dat was bepaald geen pretje,’’ zegt voormalig keeper Van Noortwijk. ,,De negende treffer viel ruim voor tijd en godzijdank konden we de dubbele cijfers nog net voorkomen. Maar daar was dan ook alles mee gezegd. Die middag liep een aantal spelers van ons zich te verstoppen. Soms kan dat, maar tegen Ajax op volle toeren niet. Met Sparta konden we op eigen veld altijd iets extra’s tegen Ajax, maar in Amsterdam was het vaak een heel ander verhaal.’’ De Ajax-goalies hadden de laatste jaren nauwelijks iets te doen. Ajax incasseerde slechts zes treffers. Kortom: Ajax zal normaal gesproken ook na het duel tegen Sparta nog altijd in de race zijn om de landstitel. Want volgens de statistieken ligt zondag een 4-0 zege voor de hand.

Gaspedaal
Van Noortwijk, momenteel zaakwaarnemer van o.a. Danny Koevermans, verwacht dat Ajax vol op het gaspedaal zal trappen om het doelsaldo ten opzichte van de concurrenten PSV en AZ op te krikken. ,,Maar dat is toch een gevaarlijke insteek,’’ weet Van Noortwijk. ,,Die keer dat wij met 9-0 verloren, toen hoefde Ajax niet veel te scoren. Dat gebeurde gewoon. Als de druk er op staat, werkt het vaak averechts. Ik hoop voor Harald Wapenaar dat zijn verdedigers snel bij de les zijn, anders kan het wel een heet middagje in de ArenA worden.’’

Oorwassing
Op 18 maart 2001 was Frank Kooiman de ongelukkige keeper in Amsterdam. De doelman werd met zijn ploeggenoten van het kastje naar de muur gestuurd. Saillant detail; de grote scherprechter was die middag, de huidige spits van AZ; Shota Arveladze, met vier treffers. De huidige sluitpost van FC Dordrecht kan zich de oorwassing nog goed herinneren. ,,Of die 9-0 nederlaag mij een trauma heeft opgeleverd? Nee, hoor, want ik keep nog steeds. Dat gebeurt nou eenmaal een keer in je carrière. Een jaar eerder hadden we goed gespeeld in Amsterdam, dus die forse nederlaag kwam als een verrassing. Alles wat je als keeper nog kan doen is dubbele cijfers voorkomen. Dat lukte, maar ik kreeg ontzettend veel te doen. En ik heb ’s avonds ook gewoon naar Studio Sport gekeken. Je bent toch prof of niet?’’

Kooiman verwacht niet dat zijn voormalig werkgever weer tegen een dergelijke afgang op zal lopen, ook niet nu de Amsterdammers de doelpunten hard nodig hebben. ,,Dat zal niet zo snel gebeuren,’’ weet de doelman. ,,Ons probleem die middag was dat het halverwege al 5-0 stond. En Ajax had gewoon een topmiddag met Arveladze als topscorer. Als je dan zelf niet helemaal bij de les bent, dan kan het een forse uitslag worden.’’ En Kooiman staat niet alleen wanneer er wordt gekeken naar keepers van Sparta die werden afgeslacht in Amsterdam. En daar waren grote namen bij uit de clubgeschiedenis. Andries van Dijk (13 maart 1960, 5-0), Pim Doesburg (25 september 1966, 5-0), Jan Formannoy (6 april 1982, 5-1), Roland Janssen (28 februari 1999, 5-1) en Ed de Goeij (24 januari 1988, 4-0) figureerden eveneens tegen Ajax. ,,Maar nu Ajax écht veel moet scoren, ligt het misschien anders,’’ weet Kooiman.

Vorig seizoen kreeg René Ponk ook zes goals om de oren (zie (foto-)verslag). Klaas Jan Huntelaar bleek in bloedvorm met drie doelpunten. Laten we hopen dat hij er vandaag ook weer staat!!

Admirals
Het is te hopen voor Ajax dat de grasmat nog een beetje bespeelbaar is. Vrijdagavond speelden de Amsterdam Admirals voor het eerst weer een duel in het stadion. <
Uitreiking trofeeén
Direct na het laatste fluitsignaal zal de uitreiking plaatsvinden van de Rinus Michels trofee voor de Ajacied van het Jaar 2007 en de Marco van Basten trofee voor het Talent van het Jaar. De laatste wordt gekozen door de technische staf. Voor de Ajacied van het jaar 2007 konden fans het hele jaar stemmen. Jaap Stam leidt die verkiezing tot nu toe net voor Wesley Sneijder.

Nieuwe Dapp’re Strijders
Zondag zal er voor aanvang van de wedstrijd wederom een nieuwe Dapp’re Strijders uitkomen: editie 28 alweer. Het fanzine (de laatste van dit seizoen) kost wederom 2,50 euro. Wij verzoeken iedereen vriendelijk om gepast geld mee te nemen.De verkoop start iets na 12.00 uur en zal plaats vinden op de volgende locaties:
– Hoek Metro Strandvliet / Supportershome
– Hoek Station Bijlmer / Pathe Arena
– Hoek Perry Sport
– Hoek P2 / Voormalig Sunrise (onder de fly-over)

De laatste edities van Ajax – Sparta:
2000-2001 Ajax – Sparta 9-0
2001-2002 Ajax – Sparta 3-0 (zie (foto-)verslag)
2005-2006 Ajax – Sparta 6-0 (zie (foto-)verslag)

Related posts