Ajax koploper na moeizame winst op NAC: 2-0

Ajax mag zich in ieder geval voor een dag koploper van de Eredivisie noemen. Ajax versloeg vrijdagavond, zonder ook maar enig moment echt goed te spelen,in de eigen ArenA NAC met 2-0, maar mochten zich aanrekenen dat ze het doelsaldo niet een enorme impuls gaven. Grote pluspunt van de avond waren de fans op de F-side die Ajax werkelijk naar de overwinning zongen.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax begon fel en gretig en kreeg voor rust acht uitstekende doelkansen. Doelpunten leverde het echter niet op. NAC was toch regelmatig dreigend. Zo strandde De Graaf op Maarten Stekelenburg en schoot Rigters in het zijnet.

Penalty
De aanvalsdrang van Ajax leverde wel één treffer op; van Kenneth Perez. De Deen benutte in de achttiende minuut een strafschop nadat verdediger Sander van Gessel in het eigen strafschopgebied de bal met de hand beroerde. Perez stond in de basis omdat Wesley Sneijder een schorsing uit zat. Centraal achterin maakte vooral Thomas Vermaelen een goede indruk waar John Heitinga bijna zoals gebruikelijk weer enkele slippertjes kende.

Steun F-side
In de tweede helft zakte het niveau zeer ver weg. Ajax leek er doorheen te zitten maar voor het eerst sinds lange tijd voelde de F-side dat de ploeg een steuntje nodig had. Massaal schaarde de fans zich vocaal achter de club en in een plotseling ongekend sfeervolle ArenA werd de club naar voren geschreeuwd. Het leverde vrijwel direct resultaat op: Ryan Babel voorkwam met een schuiver onder Zoetebier door dat NAC tot het eindsignaal op een stunt mocht hopen: 2-0.

Ajax heeft niet alleen nog twee verliespunten meer dan PSV. De formatie beschikt ook nog over een slechter doelsaldo dan concurrent AZ. Ajax bracht het negatieve verschil aan treffers met de club uit Alkmaar terug tot zes. AZ speelt zondag nog tegen Vitesse. PSV, dat in doelsaldo gelijk staat met Ajax, mag zich zaterdag bij een zege op FC Twente weer koploper noemen.

Dubbel gevoel
,,Natuurlijk zijn we blij met de drie punten, maar ik sta hier toch met een dubbel gevoel”, aldus Urby Emanuelson. ,,We hadden gewoon meer doelpunten moeten maken. Over de overwinning zijn we natuurlijk tevreden, maar er is toch teleurstelling omdat we maar met 2-0 van het veld gestapt zijn”, aldus de linksback. ,,Hoe het komt dat we te weinig gescoord hebben? Nou, we hebben NAC vooral in de eerste helft te veel laten voetballen. Ze konden de bal op sommige momenten zomaar rondtikken, dat mag natuurlijk niet”, zo oordeelt de 20-jarige verdediger.

Klapje
„Heerlijk”, genoot trainer Henk ten Cate, denkend aan de koppositie die Ajax nu overneemt. „Nu gaan wij eens een weekeinde lekker achterover leunen.” De coach van Ajax beseft als geen ander dat PSV zaterdag weer bovenaan kan komen. „Maar dan moeten ze wel winnen van FC Twente”, wist Ten Cate. „En ik ben ook benieuwd hoe AZ zondag tegen Vitesse gaat spelen. Die hebben toch een klapje gekregen. Dit zeg ik trouwens met een knipoog en een glimlach. Ik heb andere trainers ook dergelijke dingen horen zeggen.”

Hoezo bioscooppubliek?
Ten Cate prees Edgar Davids en Thomas Vermaelen. „Zij stonden op toen we het moeilijk hadden. Daarbij was het publiek fantastisch. Ze zeggen wel eens dat Ajax een bioscoop-publiek heeft. Daar was vandaag helemaal niets van te merken.” Ten Cate: „We hadden wel vaker moeten scoren. Ik vond het jammer dat Perez en De Mul niet zagen dat Huntelaar tot twee keer toe vrij voor het doel stond. Het doelsaldo kan toch belangrijk worden. Hoe ik de wedstrijden van PSV en Ajax ga volgen? Ik krijg wel een berichtje als er wordt gescoord. Zaterdag moet ik naar een gala van Go Ahead Eagles en zondag ga ik lekker varen op de Amstel.”

Ajax-NAC 2-0 (1-0)
18. Perez (’18)
64. Babel (’64)

Scheidsrechter: Blom
Toeschouwers: 49737
Kaarten: Geel: Van Gessel (NAC)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Ogararu, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson, Gabri, Perez, Davids, De Mul (’69 Mitea), Huntelaar, Babel

Opstelling NAC:
Zoetebier, Stam, Penders, Zwaanswijk, Zonneveld (’80 Elshot), De Graaf, Slot, Van Gessel, Rigters (’77 Pinas), Salmon, Diba

Related posts