Aanhoudingen na Feyenoord-Ajax niet onrechtmatig

De honderden aanhoudingen na de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax in april vorig jaar in Rotterdam waren niet onrechtmatig. Dat heeft de hoofdofficier van justitie in Den Haag bepaald. In totaal werden rondom de wedstrijd 799 personen opgepakt. Van die groep deden er 87 een maand later aangifte van wederrechtelijke vrijheidsberoving tegen de zogeheten Rotterdamse driehoek; burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie. Alle aangiften zijn geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De politie pakte iedereen op die zich bij het Stadionviaduct en op het terrein van voetbalvereniging DHZ bevond. Door de vrees dat niet ingrijpen zou leiden tot grote verstoringen van de openbare orde werd besloten op beide locaties alle personen aan te houden, stelt het Rotterdamse OM. Het OM erkent dat er ‘mogelijk onschuldige personen’ zaten tussen de aanhoudingen. “Deze constateringen doen echter niet af aan de rechtmatigheid van de aanhoudingen.”

Er wordt ook geen gehoor gegeven aan de klacht dat de vasthouding te lang duurde. De eerste aanhoudingen vonden rond 14.15 uur plaats, stelt het OM. “Alle verdachten zijn voor 01.00 uur naar huis gestuurd. Gelet op de grote, plotselinge ontstane toevoer van arrestanten is deze tijd te billijken.”

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne diende namens de supportersvereniging van Feyenoord de collectieve klacht van de 87 arrestanten over het optreden van de politie in. Hij laat weten dat de supporters het besluit tot seponeren als buitengewoon onbevredigend ervaren. “Wij blijven erbij dat er geen enkele aanleiding was om sommige mensen op te pakken. We hebben het hier over vrouwen met kinderen en ouderen met rollator.”

Van Ardenne zal namens de groep een verzoek indienen bij het gerechtshof in Den Haag om het OM opdracht te geven alsnog tot vervolging over te gaan. “We voelen ons gesterkt door het feit dat het zo lang heeft geduurd voordat dit besluit tot seponeren is genomen. Het is een complexe zaak. Het wordt tijd dat een onafhankelijke rechter zich over deze zaak buigt.”

Bron: Trouw

Related posts