Ajax City?!

AMSTERDAM – Stadsdeel Zuidoost wil de voetbalverenigingen Kismet’82, FC Bijlmer en KSJB van sportpark De Toekomst verplaatsen naar het Bijlmerpark. Voor Ajax kan dat betekenen dat schot komt in de plannen van Ajax-City, het ’tekentafelplan’ waarin de jeugdopleiding, kantoren en het eerste elftal op één terrein worden gehuisvest.

Een verhuizing van de clubs naar het Bijlmerpark biedt de mogelijkheid te ‘schuiven’ in het gebied rond de Arena. Ajax aast op het terrein van voetbal- en tennisclub Amstelland, dat vlak naast de Arena ligt. ”Als Amstelland kan verhuizen naar de velden van de vertrekkende clubs, ontstaat ruimte,” aldus voorzitter John Jaakke.

Hoewel Ajax tien jaar geleden het jeugdcomplex De Toekomst bouwde in de buurt van de Arena, is de afstand van een kleine kilometer tussen het jeugdcomplex en het stadion een storende factor in de eenheid van de club. Om de homogeniteit nieuw leven in te blazen, heeft Ajax een plan ontwikkeld voor een zogenaamd ‘Ajax-City’.

”Het is tot dusverre nog een tekentafelplan,” zegt Jaakke. ”Maar het is de bedoeling Arena en De Toekomst dichter bij elkaar te brengen. Ook onze kantoren zouden op dat nieuwe terrein gebouwd kunnen worden. Het is een beetje het idee van De Meer, waar jeugdspelers na hun wedstrijd van zaterdag op hetzelfde terrein konden kijken naar de trainingen van het eerste elftal. Alleen moet Ajax-City een professionelere uitvoering worden van De Meer.”

Behalve een verbindende factor zal Ajax-City ook een commerciële waarde vertegenwoordigen. Jaakke: ”Er is ook ruimte voor een sportmedisch centrum, een klein hotel, een fanshop en een restaurant. We kunnen er fans van Ajax ontvangen, maar bijvoorbeeld ook voetballers die stage willen lopen. Het team van Kameroen zou de velden en de voorzieningen bijvoorbeeld kunnen huren voor een trainingsperiode.”

Heel concreet is de belangstelling van Ajax voor het terrein van Amstelland nog niet. Dat zou ook voorbarig zijn, want dinsdag is er een inspraakavond waarop de amateurclubs die mogelijk vertrekken van sportpark De Toekomst hun bezwaren kenbaar kunnen maken.

Roland van der Vaart is namens de gemeente Ouder-Amstel belast met de bestemmingsplannen rond de Arena. ”We hebben in het verleden één keer gesproken met een bouwadviesbureau namens Ajax, maar dat was louter oriënterend. Als Ajax-City er ooit komt, zal het een hele tijd duren.”

Bron: Het Parool

Related posts