Ajax wil leeftijdslimiet jeugdspelers verlagen naar 14-15 jaar

Martin van Geel heeft in Het Parool laten weten dat Ajax er alles aan doet om te voorkomen jeugdspelers al op jonge leeftijd naar bijvoorbeeld Engeland vertrekken. Onlangs vertrok nog de 19-jarige Jordy Brouwer naar Liverpool (zie eerder bericht). De Engelsen zijn blij met Brouwer, omdat die bij een doorbraak in de A-selectie kan worden genoteerd als ‘eigen jeugdspeler’. Dat mag, volgens de huidige wet.

Martin van Geel: ,,Ajax heeft het initiatief genomen om de regel te veranderen. Een speler zou al uiterlijk op zijn veertiende of vijftiende bij een club moeten zitten om als zelf opgeleide speler te worden aangemerkt. Bij de Europese topclubs is er nog weinig steun voor dat voorstel. We gaan nu proberen om de UEFA ervan te overtuigen dat een dergelijke aanpassing van de regel, de jeugdopleidingen veel beter beschermt.”

Ook Bondscoach Wim van Zwam van Oranje onder 19 noemt het een zorgwekkende ontwikkeling. Hij ziet bij interlands van jeugdteams steeds vaker scouts van Engelse topclubs opduiken. ,,De regel dat een club steeds meer zelf opgeleide spelers moet opstellen, werkt contraproduktief. De ontwikkeling dat jonge talenten naar Engeland vertrekken staat nog maar aan het begin. Het is een bedreiging voor het internationale en voor het typische Nederlandse voetbal. Ik vrees dat de opleiding van de Nederlandse topclubs straks wordt afgeroomd. Dat is schadelijk voor het Nederlandse voetbal en ook voor de vertegenwoordigende teams. In Engeland worden die spelers heel anders opgeleid.”

Related posts