Het kan verkeren; In twee weken van zagen bij Ten Cate naar zagen bij Koeman

Amper twee weken geleden constateerden wij dat het gezaag aan de poten van de stoel van Henk ten Cate begonnen was. Na de thuisnederlaag tegen Heerenveen leek Ajax definitef afgehaakt in de strijd om de titel en moesten er, volgens veel media, fans en andere kenners, koppen gaan rollen, te beginnen bij die van Henk ten Cate (zie bericht). Amper twee weken later na zeges op Twente (1-4) en p$v (1-5) en omdat p$v ook nog eens punten verspeelde tegen Excelsior (0-0) zijn alle ogen niet meer gericht op Ten Cate maar op de competitiestand en rommelt het juist in Eindhoven rond Ronald Koeman: Het kan verkeren!

In de winterstop stond PSV nog elf punten voor op de achtervolgers. Na de dreun die Ajax zondag uitdeelde (5-1) zijn dat er nog (maar) vijf! ,,Het is belangrijk dat we nu niet al te zenuwachtig reageren,’’ meent voorzitter Schuitema. Natuurlijk is heel PSV geschrokken van de afstraffing tegen Ajax, maar in het kamp van de koploper beseft iedereen dat elke vorm van onrust buiten de deur moet worden gehouden. ,,We zijn het niet gewend om te verliezen en al helemaal niet met zulke cijfers,’’ zegt voorzitter Frits Schuitema. ,,Maar het laatste wat wij nu moeten doen is ons door anderen een crisis laten aanpraten.’’Het is een begrijpelijke tactiek, maar helemaal gerust op een goede afloop van het seizoen kunnen ze bij PSV onmogelijk zijn, de twijfel heeft een stevige voet tussen de deur. Dat heeft te maken met de geslonken voorsprong en ook met de blessures van sleutelspelers als Alex en Arouna Koné. Maar het knagende gevoel komt vooral voort uit de onzekerheid over het niveau van PSV. De landskampioen heeft dit kalenderjaar nauwelijks een fatsoenlijke wedstrijd gespeeld.

Los van de sublieme prestatie tegen Arsenal en de bekeruitschakeling door NAC speelde PSV negen competitiewedstrijden. Daarin verloor het driemaal en speelde het twee keer gelijk. En in de vier duels die de Brabanders wel wonnen, speelden ze bepaald geen voetbal om van te watertanden. ,,Het is al moeizaam sinds de winterstop,’’ onderschrijft de voorzitter.

De fanatieke PSV-fan die zich afvraagt wat zijn club de komende weken kan doen om er bovenop te komen, krijgt een ontluisterend antwoord: weinig tot niets. Van de 22 spelers die de selectie in Eindhoven telt, stappen een aantal er deze week zeven man in het vliegtuig voor een of meer interlands. Gomes en Tardelli zijn op familiebezoek in Brazilië, verder zijn Kromkamp, Alex, Koné en De Jong serieus geblesseerd.

Van de resterende negen selectieleden kampen er ook nog eens vier met kleine pijntjes, zodat PSV momenteel over slechts vijf echt fitte spelers beschikt. Overigens zijn Farfán, Culina en Sun – die ook interlandverplichtingen hadden – in Nederland gebleven, het is een kleine meevaller voor PSV.

In een bedrukte sfeer sprak de uitgeklede selectie van de landskampioen gisteren even kort over de wedstrijd tegen Ajax. Als het aan Patrick Kluivert ligt, komt het duel echter nog wel een keer aan de orde. ,,Ik vond het een blamage,’’ zegt de spits, die zondag goed inviel. ,,Ik was behoorlijk geïrriteerd. Niet alleen over de uitslag, vooral ook over de instelling waarmee wij speelden. Daar wil ik het nog wel een keer over hebben.’’

De eerstvolgende competitiewedstrijd voor PSV is de uitbeurt bij NAC op 31 maart. Dan zal Jan Kromkamp weer van de partij zijn en alles is erop gericht om ook Koné speelklaar te hebben. Het is de bedoeling dat de aanvaller (‘het was zondag heel erg, ik heb er hoofdpijn van’) donderdag voor het eerst wat loopoefeningen doet. Als er ook maar iets tegenzit, kan Koné het duel met NAC echter vergeten.

Is er dan niets positiefs te melden? Toch wel. Nog altijd beschikt PSV over een voorsprong van vijf punten, het is een marge waarop de lijstaanvoerders van onder meer Spanje en Duitsland jaloers zijn. ,,We moeten nu natuurlijk niet meteen de handdoek gooien,’’ vindt Kluivert. ,,Het ligt nog altijd aan onszelf.’’

Wie de ranglijst goed bestudeert, kan constateren dat PSV op dit moment de enige club in Nederland is die al volledig zeker is van deelname aan de play-offs. In Eindhoven beseffen ze echter best dat het mentaal bijna onmogelijk is de nacompetitie te winnen als PSV de titel nog zou mislopen.

Mocht PSV volgend seizoen voor het eerst in tien jaar de Champions League missen dan heeft het een serieus probleem. ,,Het is duidelijk dat dat grote invloed heeft op je financiële middelen,’’ zegt Schuitema. ,,En ik sluit ook niet uit dat het moeilijker wordt om goede spelers aan te trekken. Maar daar wil ik helemaal niet aan denken. We hebben goed op onze sodemieter gehad, dat kan ook louterend werken. Het zet de hele organisatie weer even met beide benen op de grond.’’

Bron: AD

Related posts