Onmachtig Ajax onderuit tegen Heerenveen: 0-1; Play-offs here we come!

Onmachtig, zoals bijna het hele vorige seizoen het geval was, is Ajax voor het derde competitieduel op rij zonder zege. Waar een kleine maand geleden nog stiekem gedroomd werd over de landstitel, zakt de club door de beschamende thuisnederlaag tegen Heerenveen (0-1) naar de vierde plaats van de ranglijst: Ajax kan zich gaan opmaken voor de play-offs, meer zit er niet meer in!

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax startte zonder Leonardo in de basis maar met De Mul, Huntelaar en Babel als voorhoede. Ajax opende de zoveelste jacht op eerherstel zonder de geschorste Edgar Davids. Ten Cate koos voor een offensieve speelstijl met naast de drie genoemde spitsen de aanvallende middenvelders Kenneth Perez en Wesley Sneijder. Heerenveen begon de wedstrijd in de veronderstelling dat de Friezen een spitsenprobleem hadden. Zonder de geblesseerde Afonso Alves werd uit de laatste drie competitieduels slechts één puntje gehaald.

Heerenveen had aan slechts één mogelijkheid voldoende voor de openingstreffer: Gonzalo Garcia-Garcia mocht in de zeventiende minuut ongestoord door de Amsterdamse verdediging dribbelen. Lasse Nilsson rondde het voorbereidend werk van zijn collega uit Uruguay doeltreffend af omdat hij van Jaap Stam net even een metertje teveel ruimte kreeg.

Kansen
Klaas-Jan Huntelaar kreeg voor rust drie uitgelezen mogelijkheden op de gelijkmaker. De succesvolle topschutter van het vorige seizoen verscheen oog in oog met doelman Vandenbussche maar kreeg de bal niet in het doel. Ook Wesley Sneijder faalde in de eerste helft nog een keer opzichtig in de afwerking.

Opvallend was dat Ajax na rust zonder de geblesseerde aanvoerder Stam nauwelijks meer mogelijkheden kreeg. Het thuispubliek keek morrend en afkeurend fluitend toe hoe de onmacht regeerde bij hun favoriete club. Het kostte Heerenveen dan ook opvallend weinig moeite om overeind te blijven. Invaller Jakob Poulsen was in de slotfase zelfs nog dicht bij een tweede doelpunt. Hij raakte de lat.

Blessure Leonardo
Leonardo mocht als invaller het tij proberen te keren, maar de Braziliaan ging in de 76ste minuut weer van het veld. Hij heeft vermoedelijk een zware knieblessure opgelopen. Eerder stond de aanvaller al eens een jaar aan de kant met een gescheurde kruisband. De eerste diagnose wijst op eenzelfde blessure waardoor het seizoen er voor hem waarschijnlijk al op zit.

Henk ten Cate wacht de zware taak om zijn ploeg in de resterende zeven competitieduels op de play-offs voor te bereiden. De coach kon na de nederlaag tegen Heerenveen niet anders dan constateren dat Ajax allesbehalve het voetbal speelt dat de coach voor ogen heeft. Erger is nog dat de club geen progressie boekt. Ajax acteert de laatste weken juist alleen maar slechter en slechter.

Geen paniek
Ondanks de tegenvallende prestaties van zijn club ziet Ten Cate geen reden tot paniek: „We hebben vandaag slecht gespeeld”, constateerde de trainer van de nieuwe nummer vier van de eredivisie. „Maar er zijn volgens mij weinig ploegen die na de winterstop beter dan Ajax hebben gepresteerd.”

Ajax-Heerenveen 0-1 (0-1)
18. Nilsson 0-1

Scheidsrechter: Vink
Toeschouwers: 50174
Kaarten: Geel: Hansson en Jong-a-Pin (beiden Heerenveen)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Emanuelson, Grygera, Stam (46. Ogararu), Heitinga, Sneijder, Gabri, Perez (61. Leonardo-75.Manucharyan), De Mul, Huntelaar en Babel

Opstelling SC Heerenveen:
Vandenbussche, Jong-a-Pin, Dingsdag, Hansson, Breuer,Pranjic, Prager, Bosvelt, Zuiverloon,
Garcia-Garcia en Nilsson

Related posts