Maduro: ‘Ik wil gewoon slagen bij Ajax, punt’ Komende week gesprek

Hedwiges Maduro had amper vijf wedstrijden gespeeld in het eerste elftal van Ajax, of de lof vloog hem langs alle kanten rond de oren. Een NOS-commentator had ‘de nieuwe Beckenbauer’ gezien en een columnist van het Parool kwam superlatieven tekort. Maduro maakt momenteel een moeilijke periode door. In AD/Sportwereld gaat hij uitgebreid in op de situatie.

,,Ik ben er altijd vrij rustig onder gebleven. Al in mijn eerste interviews heb ik steeds aangegeven dat het niet alleen maar goed kon blijven gaan. Iedere jonge voetballer krijgt te maken met een terugslag. Vanuit Ajax bekeken, snap ik wel dat ze nog wachten met een contractverlenging.”

Het contract van de international, die afgelopen zomer nog in de WK-selectie van Marco van Basten zat, loopt tot 2008. Alle andere contracten tot die periode zijn inmiddels verlengd, behalve die van Maduro. ,,Je moet een langere verbintenis wel zélf verdienen”, zo vervolgt hij in AD/Sportwereld. ,,Dit seizoen heb ik me te weinig bewezen, simpel. Als je het puur zakelijk bekijkt, zou Ajax me komende zomer moeten verkopen als ze wat geld voor me willen vangen. Maar dat moet ik dan ook zelf willen. Ik heb nog een contract voor anderhalf jaar en ik wil slagen bij Ajax. Punt.” Komende week zal er eindelijk een gesprek plaats vinden tussen Maduro en Ajax.

Fysiek
Waar het probleem ligt voor Maduro zelf kan hij goed aangeven. ,,Het begint allemaal bij mijn fysiek. Als ik lichamelijk sterker word, ga ik in mijn duelkracht of handelingssnelheid ook vooruit. Met een speciaal programma werk ik aan de kracht in mijn bovenbenen en bovenlichaam. Na mijn eerste jaar voelde ik dat ik lichamelijk stuk zat. Vooral ook omdat het allemaal zo snel ging: Ajax, Oranje, het jeugd-WK, het hield maar niet op. Pas op het trainingskamp in Zuid-Afrika in januari merkte ik dat ik me weer écht beter voelde.”

Kritiek
Ten Cate maakt er geen geheim van dat hij twijfels heeft over Maduro. ,,Maar hij spreekt ook zijn vertrouwen in me uit. Dat de trainer kritiek op me heeft, vind ik niet erg. Misschien ben ik ook wel een type dat het nodig heeft om aangepakt te worden. Hij wil me beter maken. Dat heb ik liever dan een trainer die het allemaal wel best vindt.’’ Met Ten Cate’s harde kritiek in de pers – ondermeer na het 3-2 verlies bij Vitesse – heeft Maduro wat meer moeite. ,,Maar ik denk dat de trainer zelf ook wel weet dat dat soms anders kan. Vaak gebeurt het in de emotie van kort na een wedstrijd.’’

Gegroeid
Toen hij twee jaar geleden debuteerde, snakte Ajax naar een type zoals hij. Een middenvelder die elke bal durft te vragen, die zijn teamgenoten coacht en die verder kijkt dan zijn eigen spel. ,,Met Jaap Stam en Edgar Davids zijn we als team gegroeid op dat vlak. Voor mij betekent het dat ik voetballend het verschil moet maken, terwijl de concurrentie is gegroeid. Met de dip die ik doormaakte was dat moeilijk, maar ik vóel dat ik er uitkom. De laatste wedstrijden tegen Werder Bremen, AZ en Willem II ging het al beter. Die lijn wil ik vasthouden en dat gaat ook lukken. Ik geloof in mezelf, echt.’’

Related posts