Uilenberg: Goal AZ onterecht goedgekeurd; kaarten Davids terecht

Gisteren was hij voor ieder commentaar onbereikbaar. Na een dagje nadenken is Jaap Uilenberg;coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, duidelijk in zijn oordeel: De gelijkmaker van AZ zondagmiddag in de wedstrijd tegen Ajax had afgekeurd moeten worden”, zo verklaard Jaap Uilenberg op de website van de voetbalbond.

,,Er was inderdaad sprake van een overtreding op Maarten Stekelenburg. De Zeeuw gleed met gestrekt been door op de doelman en dat had moeten worden bestraft met een vrije trap voor Ajax.” Toch kan Uilenberg het niet nalaten Wegereef te verdedigen: ,,Vanuit de positie van de scheidsrechter, die in de rug keek van de spelers, was de overtreding echter moeilijk waarneembaar, waarbij ook de assistent-scheidsrechter geen andersluidend advies gaf”.

De twee rode kaarten die Wegereef aan Edgar Davids gaf waren volgens Uilenberg terecht: Uilenberg: ,,Bij de eerste gele kaart gaat het om de onbesuisde wijze van inkomen. Die gele kaart was op z’n plaats. Het feit of een speler al dan niet wordt geraakt, is in deze niet van belang. Bij de tweede gele kaart onderbreekt Davids met een overtreding een veelbelovende aanval. Geel dus.”

Of er aan de misser van Wegereef consequenties worden verbonden, wilde Uilenberg niet kwijt. Hij zei dat er wél een gebruikelijke evaluatie volgt. ‘De wedstrijd tussen AZ en Ajax wordt ook nabeschouwd. Maar wat de uitkomst is van die evaluatie, blijft intern.’

Mede door de onterechte gelijkmaker van AZ eindigde het duel tussen de achtervolgers van PSV in 1-1. Ajax en AZ zagen het gat met de koploper van de Eredivisie daardoor groeien naar zeven en acht punten.

Related posts