Ajax volgde Alves al in 2005 maar haalde diens ploeggenoot Rosenberg

Ajax werd begin 2005 al over hem getipt, maar haalde in zijn plaats teamgenoot Markus Rosenberg. Twee jaar later scoort Afonso Alves bij SC Heerenveen aan de lopende band en inmiddels heeft PSV hem op de korrel. De Eindhovenaren zien in de 26-jarige Braziliaan een kandidaat om komende zomer hun nieuwe centrumspits te worden. “Zijn naam is in de winterstop al even gevallen.”

Nee, het verbaast John Steen Olsen niet dat Afonso Alves het momenteel zo goed doet bij SC Heerenveen, zo vertelt hij tegenover Sportweek. De Deense scout van Ajax in Scandinavië tipte zijn club begin 2005 al over de Braziliaan, die toen bij Malmö FF als ploeggenoot van spits Markus Rosenberg veelal in een vrije rol op links speelde. Maar eigenlijk kwam Alves beter uit de verf als centrumspits, wist Steen Olsen zijn club toen al te vertellen. “Ik heb Ajax getipt dat hij een versterking kon zijn voor de positie in de spits en eventueel ook daarachter. We volgden Rosenberg toen al langer, maar ik heb Ajax aangeraden dat ze ook maar eens naar Alves moesten komen kijken.”

Kleine blessures
Zover kwam het nooit. De in maart 2005 nieuw aangestelde hoofdtrainer Danny Blind ging weliswaar twee keer naar Zweden, maar beide keren alléén voor Rosenberg. Alves kampte in die periode met wat kleine blessures, waardoor Blind hem bij Malmö maar een halve wedstrijd live aan het werk heeft gezien. “En toen speelde hij ook nog vanaf links,” zegt de nieuwe technisch directeur van Sparta. “Over hem heb ik dus geen oordeel kunnen vellen.”

Op voorspraak van Blind én hoofdscout Ton Pronk koos Ajax daarom in de zomer van 2005 voor Rosenberg als nieuwe spits. De Zweed kostte de Amsterdammers 5 miljoen euro, maar vond nimmer zijn draai in Amsterdam en verkaste vorige maand naar Werder Bremen. Als voorschot op zijn vertrek kocht Ajax eind 2005 al Klaas-Jan Huntelaar voor 9 miljoen euro van SC Heerenveen.

Belangstelling
Voor nog niet de helft van dat bedrag (4,1 miljoen euro) haalde de Friese club afgelopen zomer Alves weg bij Malmö. Sindsdien scoorde de Braziliaan al 22 keer in 24 duels, waardoor hij zich in de belangstelling weet van Spaanse, Italiaanse, Franse en Russische clubs, van Manchester City én dus van PSV.

Assistent-trainer Tonny Bruins Slot van de Eindhovenaren bevestigt dat de Braziliaan, die volgens zijn zaakwaarnemer Paulo César een marktwaarde van 10 miljoen euro heeft en er de komende maand uitligt met een knieblessure, in beeld is. ,,Zijn naam is al even gevallen toen we in de winterstop een spits zochten. Gezien zijn prijskaartje lag het toen niet één-twee-drie binnen het bereik van ons budget om hem tussentijds te halen, maar we volgen hem nog steeds.”

Related posts