Nederlandse en Duitse kranten strooien zout in de wonden

Eigenlijk moet je ze op een dag als vandaag niet lezen. Amper uit je bed nadat je gister in Bremen je clubbie hebt zien afgaan, kun je beter effe niet aan voetbal denken. Toch kunnen we het niet nalaten en lezen zuchtend: “Ajax druipt af”, zo kopt De Telegraaf. De ochtendkranten zijn het erover eens dat Ajax “bijles” kreeg van Werder Bremen (3-0 nederlaag). De Volkskrant verwoord: “Een bijles krijgen voor het oog van de voetbalwereld kan pijnlijk zijn, zo ondervond Ajax woensdag in Bremen, waar de Duitse topploeg Werder met een ijzeren liniaal een gevoelige tik op de vingers van de jonge Ajacieden uitdeelde.”

NRC Handelsblad is het daarmee eens, maar vindt ook dat de rol van arbiter Lucílio Batista niet vergeten mag worden. Ajacied Vurnon Anita leek een inzet van Naldo voor de lijn te keren, maar de Portugese scheidsrechter keurde de 2-0 op aanraden van zijn assistent goed. “Een blunder. Vanaf dat moment speelde Ajax eigenlijk al een verloren wedstrijd.” Ook Olaf Lindenbergh blijft niet buiten schot. De Ajacied kreeg in de eerste helft al twee keer geel. “Een domme actie”, aldus NRC.

De Duitse kranten hadden vooral oog voor Werder Bremen, dat een streep zette onder zijn slechte prestaties in de Bundesliga. Ajax werd in de Duitse media afgeschilderd als een teleurstelling. ‘Bremen leverde een Euro-gala af, poetste Ajax met 3-0 weg en staat daarmee zo goed als zeker in de achtste finale’, vat Bild samen. ‘Geen twijfel, Ajax komt met 3-0 nog goed weg.’

Die Welt had meer verwacht van Ajax. ‘Maar in het Weser-Stadion was van de klasse niets te zien. De vroege rode kaart deed de rest. Ajax kon in de eerste helft niet bogen op een schot op het doel en leverde een smakeloos optreden af.’

Werder maakte met de ruime zege een einde aan de ‘Horror-serie’, zoals Handelsblatt de negatieve reeks tegen Nederlandse clubs noemde. ‘Met een sterke prestatie is de deur naar de achtste finale wijd opengetrapt.’

‘Na aanvankelijke moeilijkheden zorgde Werder uiteindelijk voor een duidelijke 3-0 tegen Ajax’, verwoordt Kicker de algemene opinie in de Duitse kranten. ‘Het defensieve duo Per Mertesacker en Naldo knakte kort na de rust het verdedigingsbolwerk van de vaak keihard ingrijpende Nederlanders’, aldus Frankfurter Algemeine.

‘Ajax stelde teleur’, stelde Weser Kurier. ‘Thomas Schaaf had zeer hoog opgegeven van het fijne en snelle offensieve spel. Maar van dit Ajax was niets te zien, het was eerder Cottbus of Bielefeld.’

Related posts