Eindelijk begint het Koeman-effect zichtbaar te worden: PSV verliest weer punten

Ajax heeft de achterstand op PSV teruggebracht naar drie punten. Nadat Ajax eerder op de middag ADO Den Haag versloeg (zie verslag), kwam PSV in Rotterdam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Sparta. De achterstand krimpt daardoor tot drie punten met PSV-Ajax nog voor de boeg.

Lijkt PSV onder de druk te gaan bezwijken? Feit is dat in drie weken tijd de achterstand van Ajax op de koploper is terug gebracht van 11 naar 3 punten. De Eindhovenaren verloren achtereenvolgens van Roda (2-0) en AZ (2-3) en vanmiddag kwamen ze ook uit bij Sparta niet verder dan 1-1. Wordt het Ronald Koeman-effect dan eindelijk zichtbaar in Eindhoven?


Ronald Koeman, hier nog in dienst van Ajax

Lakse houding
Enkele weken geleden gaf Koeman zelf al de aanzet voor de lakse houding van zijn elftal. Na een dramatische wedstrijd tegen Go Ahead voor de beker en het verlies tegen Roda weigerde hij zijn team wakker te schudden: ,,Niets aan de hand. We mogen best ook eens verliezen. het is al zolang geleden”, zo luidde kortweg zijn commentaar.

Zware kluif
Ook na de nederlaag tegen AZ, vorige week, werd de psv-coach nog niet wakker geschud: ,,Als we zo spelen zoals vandaag dan worden wij gewoon kampioen”, zo luidde zijn simpele analyse. De waarschuwing van Louis van Gaal dat Koeman er nog een zware kluif aan gaat krijgen zijn team op de rails te houden, uhh: krijgen, werd door sneeuwvlokje weggewuifd als prietpraat van die ‘betweterige AZ-coach’.

Na afloop van het duel tegen Sparta vandaag stak Koeman nog steeds zijn kop in het zand. Ditmaal was het de schuld van het arbitrale trio dat zijn ploeg de drie punten niet mee naar huis nam, zo wist hij te vertellen. Dat DE club van Rotterdam wel heel veel kansen had gehad en gewoon terecht een punt pakte en zelfs in de slotfase nog bijna de winst pakte was Koeman voor het gemak maar even ontgaan.

Lucky
De eerste seizoenshelft won psv vaak met de hakken over de sloot nipt een flink aantal wedstrijden. Dat de club op cruciale momenten wist te scoren werd door scorebord-journalisten niet zoals, als het bij Ajax zou zijn als ‘ Lucky’ omschreven, maar als ‘een kwaliteit van een topploeg’ beschouwd. Nu het kwartje een keer de andere kant op valt lijkt er weinig over te blijven van die theorie.

Machteloos
Eindelijk zien we dus de Koeman waar we ons bij Ajax zo vreselijk aan geërgerd hebben: Machteloos, zonder lef en uitstraling. Kortom ; totaal niet de coach waarvan je de indruk hebt dat hij zijn team in de hand heeft en weet te leiden. Nooit eens met de vuist op tafel, een vloek of uitbrander naar een speler, risico nemen; een aanvaller extra erbij (zoals Van Gaal tegen psv durfde). Nee; het koppie omlaag, oorzaken in de verkeerde hoek zoeken en onzinnige media-praat uitkramen in de hoop dat het vanzelf wel weer goed komt.

Bijrol
Koeman lijkt niet de coach die ballen heeft en er staat als een team het moeilijk heeft. Een trainer zonder charisma en bluf zoals Ten cate en Van Gaal dat wel hebben. Nee, Koeman is een leuke trainer voor een team dat goed draait. Maar ja, dan gaat het vanzelf en vervult de coach slechts een bijrol die je iedereen kunt laten invullen!

Het wordt nog een leuke competitie, mede met dank aan Ronald Koeman!

Related posts