Blind hoorde niets meer van Ajax en wordt waarschijnlijk TD bij Sparta

Danny Blind heeft er nog steeds ’totaal geen spijt’ van dat hij in maart 2005 besloot Ronald Koeman op te volgen als trainer van Ajax. Dat zegt hij in een interview met Voetbal Magazine. Slechts de wijze waarop hij uiteindelijk aan de kant is gezet, zit de coach dwars. Wekenlang lieten directie en bestuur Blind in onzekerheid, terwijl de beslissing om niet met hem verder te gaan in de wandelgangen allang was genomen.

Op de persconferentie waarbij het ontslag van Blind werd toegelicht, leverden de beleidsbepalers veel kritiek op de oefenmeester en zijn technische staf. ,,Dat vind ik nog steeds kwalijk”, stelt Blind. ,,Het had ook op een andere manier gepresenteerd kunnen worden. Meer respectvol. De clubleiding heeft in zijn onderbouwing van het ontslag alleen de vervelende dingen eruit gelicht. En dat is blijven hangen.”

Algemeen directeur Maarten Fontein van Ajax kan daar een heel eind in meegaan. ,,Het gaat om mensen, dat maakt het per definitie moeilijk”, zegt de bestuurder in Voetbal International. ,,Wat ik vooral pijnlijk vond, was dat we kwalificaties en beoordelingen over mensen niet intern konden houden.”

Geen geld
Blind vindt achteraf wel dat hij meer had moeten aandringen op versterkingen. ,,Die acht overwinningen in de competitiewedstrijden van het seizoen ervoor hadden mij meer vertrouwen gegeven in de bestaande spelersgroep. Ik dacht: dit is een selectie met mogelijkheden. Het was verder mijn onervarenheid als trainer dat ik geen geld heb geëist om spelers aan te trekken. Ik had me beter moeten indekken. Als je een gelouterde trainer bent, zeg je in zo’n situatie: het technische plaatje is niet op orde. Dan maar miljoenen investeren in spelers.”

Hij kreeg veelal het verwijt dat hij zijn elftal veel te veel door elkaar husselde. De media verkondigden al snel dat hij van Ajax een proeftuin maakte. ,,Maar het was veelal noodgedwongen. Als je spelers kwijtraakt door blessures, moet je het elftal ook weer omgooien als zij hersteld zijn. Dit seizoen wordt er meer gewijzigd in tactiek en opstelling dan onder mijn bewind.”

straattaal
De voormalige Ajax-trainer, die waarschijnlijk bij Sparta aan de slag gaat als technisch directeur, levert ook kritiek op voorzitter John Jaakke. Blind vindt het onbegrijpelijk hoe de preses reageerde op de verbale uitspattingen van Wesley Sneijder en Kenneth Perez. ,,Als openbaar wordt wat er allemaal in het veld wordt geroepen, vind ik dat je dat niet kunt afdoen met een opmerking dat dit normaal is. Dat hoor je als club niet te tolereren.”

Ajax heeft zijn clubicoon na het ontslag niet meer in De Arena mogen begroeten. Blind verschijnt alleen nog op het opleidingsinstituut De Toekomst voor zijn zoontje Daley. Hij kan zich niet voorstellen dat hij onder de huidige leiding nog terugkeert bij de club die hem zo na aan het hart ligt. Technisch directeur Martin van Geel beloofde bij zijn ontslag een andere functie voor Blind te zoeken. Blind: ,,Maar ik heb nog niets gehoord.”

Bron: AjaxOnline

Related posts