Ajax spectaculair in slotseconde langs FC Groningen: 3-2 Incl. fotoverslag!

Ajax heeft in de Euroborg een spectaculaire overwinning behaald op FC Groningen. De Amsterdammers wisten een 2-0 achterstand bij rust in de tweede heft, nota bene met tien man, uiteindelijk om te buigen in een 2-3 overwinning. Voor Ajax scoorden Stam, Heitinga en Leonardo de doelpunten.
Wesley SneijderAjax was in een bedroevend slechte eerste helft van Amsterdamse zijde verdient op een 2-0 achterstand gekomen door een penalty van Levtsjenko en een goal van Suárez.

Na een donderspeech van Ten Cate in de rust herpakte Ajax zich en nam het initiatief. Ten Cate wisselde de telleurstellende Maduro voor Ogararu waardoor Emanuelson doorschoof naar het middenveld. Direct zocht de ploeg de aanval en speelde achterin gevaarlijk een op een. Na de schitterende 2-1 van Stam (vallend wist hij de bal in de bovenhoek te jassen) leken de Amsterdammer door te drukken. Toch kreeg ook Groningen via de counter enkele gevaarlijke kansen. Een daarvan spatte op de lat.

Even later was het Ajax dat aan de andere kant tot twee maal toe op de paal schoot. De storm leek geluwd toen Ajax noodgedwongen verder moest met tien man doordat Grygera geblesseerd uitviel en Ajax al driemaal gewisseld had. Opvallend genoeg werkten de tien Ajacieden zich vervolgens uit de naad en met succes: Heitinga scoorde acht minuten voor tijd 2-2.

De wedstrijd was echter nog niet gelopen. Het spel golfde op en neer. Uiteindelijk pakte Ajax nog de volle winst omdat invaller Leonardo allert reageerde op een schot van Perez en de rebound hoog in de touwen schoot: 2-3.

Henk ten Cate was na afloop door het dolle heen. De oefenmeester gaf zijn spelers een compliment voor de manier waarop zij zich in de tweede helft terug in de wedstrijd knokten. ,,Ik ben echt onwijs blij. Ik ben trots op mijn ploeg, maar besef ook dat we geluk hebben gehad. FC Groningen overrompelde ons op alle fronten. We hadden ook met 3-0 achter kunnen komen. In de tweede helft hebben we wel hard geknokt. We hadden pech toen Emanuelson en Perez op de paal schoten. Gelukkig maakte Leonardo in blessuretijd alsnog de winnende treffer.”

De coach deelde ook een kleine sneer uit aan de criticasters van Leonardo. Zij betwijfelden of de kleine Braziliaan, die in Groningen voor de winnende goal zorgde, bij Ajax zou kunnen slagen. ,,Zij hebben ongetwijfeld ongelijk gehad”, aldus Ten Cate.

Enig minpuntje deze wedstrijd waren het geblesseerd uitvallen van Grygera en de gele kaart van Jaap Stam die daardoor beiden de topper volgende week tegen Feyenoord missen.

FC Groningen-Ajax 2-3 (2-0)
20. Levtsjenko 1-0 (penalty)
40. Suárez 2-0
53. Stam 2-1
82. Heitinga 2-2
89. Leonardo 2-3

Scheidsrechter: Wegereef
Toeschouwers: 19000
Opmerkelijk: Ajax speelde het laatste kwartier met 10 man nadat Grygera geblesseerd uitviel
Kaarten: Geel: Maduro, Grygera, Stam, Emanuelson (allen Ajax), Suárez, Nevland, Lovre (allen Groningen)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Stam, Heitinga, Grygera, Gabri (’57 Leonardo), Maduro (’46 Ogararu), Sneijder, Emanuelson, De Mul, Huntelaar (’69 Perez), Babel

Opstelling Fc Groningen:
Roorda, Silva, Svejdik, Kruiswijk, v.d.Linden, v.d.Laak, Lindgren, Lovre (’62 Matthijs), Levtsjenko, Suárez, Nevland (’79 Cornelisse)

Met dank aan AjaxPride voor het fotowerk!

Related posts