Ongeregeldheden rond familieduel Ajax-Haarlem

De Amsterdamse politie heeft woensdagavond tijdens ongeregeldheden bij de bekerwedstrijd Ajax-Haarlem zeven Ajax-fans aangehouden die stenen en flessen gooiden. De arrestanten, die vanwege openlijke geweldpleging werden opgepakt, zaten vanmorgen nog vast. ,,We hadden deze ongeregeldheden niet verwacht,” zegt een politiewoordvoerder tegenover Het Parool. ”Dit was een bekerwedstrijd en geen risicowedstrijd.”

Naast tien politiebegeleiders bij iedere supportersgroep waren er gisteravond twee bussen mobiele eenheid aanwezig, met elk elf agenten. Zij hadden op het moment dat de gevechten uitbraken hun beschermende kleding nog niet aan.

De ongeregeldheden begonnen een half uur voor de wedstrijd toen ongeveer vierhonderd supporters van Haarlem in een lange stoet naar het stadion in Zuidoost liepen. In plaats van in het officiële tribunevak voor bezoekende supporters, dat een afgeschermde ingang heeft, hadden de Haarlemmers plaatsen op de tweede ring aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune.

Zij moesten het stadion binnen bij ingang Noord, via het plein tussen het stadion en het trainingsveld van Ajax, waar ook veel Ajax-supporters zich voor de wedstrijd ophielden. Daar kwamen de twee supportersgroepen elkaar tegen. Ze provoceerden elkaar met spreekkoren en er werd met vuurwerk en glas gegooid.

De politie probeerde met de wapenstok de twee groepen uit elkaar te drijven en voerde charges uit. De twee ME-bussen werden ingezet om de ingang van het Haarlem-vak te beschermen tegen agressieve Ajax-supporters. Haarlem-supporters, onder wie vrouwen en kinderen (Red: Deze worden er altijd bijgehaald door de media), werden door agenten de ingang ingeduwd omdat ze bekogeld werden met stenen en flessen. Desondanks bleef ook een aantal Haarlem-supporters de confrontatie zoeken. Pas toen de wedstrijd begon, keerde de rust enigszins terug. De politie heeft de zaak nog in onderzoek en zal videobeelden bekijken om te zien of er nog meer verdachten opgespoord moeten worden.

Related posts