Door Ron Schiltmans:
Column: Duimen voor Ajax

“Een jochie van achttien lentes, nog in hevig gevecht verwikkeld met jeugdpuisten, heeft Ajax een regenboog van glans en glorie geschilderd. Patrick Kluivert. Golden Wonder. Hij was in Wenen de genius die de droom van het volk invulde.” Een beetje VI-lezer heeft allang de gouden pen van Peter Wekking herkend. Ten tijde van die teksten nog gewoon redactielid, maar inmiddels al weer enige tijd virtuoos columnist van het onmisbare weekblad. Gisteravond las ik deze hartverwarmende woorden in mijn vrieskoude auto. Iemand had plotseling vervoer nodig en ik zou op de plaats van bestemming even moeten wachten. Onderweg naar buiten greep ik in een la naar wat leesvoer om dat kwartiertje door te komen en het bleek niks minder te zijn dan Voetbal International nummer 22, van 31 mei 1995.

Iedereen die zichzelf Ajacied noemt weet precies wat er een week daarvóór gebeurde: Ajax won de vierde Europacup. Ongegeneerd genietend bladerde ik door deze uitgave vol prachtige en dierbare herinneringen. Mijmeren mag. Je doet er niemand kwaad mee. Ik zag een foto van het afscheid van Frank Rijkaard in De Meer, na een meer dan prachtige en stijlvolle carrière. Met Ajax in de competitie dat seizoen zonder een enkele nederlaag en met 106 doelpunten. Dat leek ineens weer héél lang geleden. Een paar bladzijden verder Frank met de handen voor het gezicht na het laatste fluitsignaal in Wenen. Kippenvel.

Lees verder op: http://schiltmans.de

Related posts