Ajax-directie eist volgend seizoen een kampioenschap

Als Ajax dit seizoen geen kampioen wordt, staat de eis op papier dat de Amsterdamse club dat volgend jaar wel wordt. Dat zegt algemeen directeur Maarten Fontein in een interview met De Volkskrant. ,,Ja, dat is een eis”, aldus de bestuurder. “Anders falen we. Op een gegeven moment mag je de directeur afrekenen op een plan. Dan mogen de mensen tegen mij zeggen: we hebben niet meer voldoende vertrouwen in jou en weten niet of er nog voldoende basis is.”

Het is nog niet zeker of Fontein dan ook zijn positie ter beschikking zal stellen. “Dat zou kunnen. Dat is aan degenen die mij benoemen of ontslaan.” De doelstelling dat Ajax op termijn weer tot de beste zestien clubs van Europa moet gaan behoren, vindt de directeur niet irreëel. ,,We hoeven ons niet te spiegelen aan Manchester United, Chelsea of Real Madrid. We moeten kijken naar FC Porto of Lyon. Eens in de twee jaar kampioen worden is ons ook niet gelukt. Maar er is een periode geweest waarin Ajax dat wel heeft gehaald. En wij denken dat Ajax dit als een ambitie moet neerleggen. Daarom moeten wij daar een klimaat voor creëren. Rome is ook niet in één dag gebouwd.”

Fontein wil de doelstellingen vooral bereiken met behulp van de jeugdopleiding. “Wij hebben de filosofie dat vijftig procent van onze spelers uit de jeugdopleiding moet komen. En hoewel we de Ronaldinho’s van deze wereld niet kunnen halen, denken we dat we Europees toch een rol kunnen spelen. Wij moeten onze winst uit de jeugd halen. Een speler als Emanuelson heeft de potentie. Maar het klopt dat de club de laatste jaren geen talent heeft opgeleid voor de echte top. Daar moeten we weer naartoe. Daarom geven we de opleiding nu ook weer een injectie.”

Met voorzitter John Jaakke en technisch directeur Martin van Geel is Fontein van mening dat Ajax niet al te strikt moet blijven vasthouden aan de huisstijl. “We moeten flexibeler zijn, niet zo halsstarrig denken in één spelsysteem. Aan de individuele kwaliteiten van spelers moet meer aandacht worden gegeven om topspelers van ze te maken. Wij trachten Ajax op een volgend platform te brengen.”

Dat de auteur van het beleidsplan zo weinig op de voorgrond treedt is een bewuste keuze. Fontein: “Dat doe ik bewust, want ik ben bezig een club te runnen en invulling te geven aan ons beleidsplan. Henk ten Cate en Martin van Geel gaan over voetbalzaken, ik over de algemene zaken. Ik zal nooit in een praatprogramma over voetbal gaan zitten. Daar voel ik me niet thuis. Er wordt vaak op de man gespeeld en ik mis de diepgang. Ik zie bijvoorbeeld nooit een goede discussie over wereldse zaken. En wie zit er nu op Maarten Fontein te wachten? Laat die spelers en onze trainer maar over voetbal praten.”

Ten slotte stelt de Hagenaar dat hij het publiek van Ajax vaak negatief vindt. “Ik vind het Ajax-publiek vaak zo kritisch. Kritisch is goed, maar van mij mogen ze op sommige momenten ook best wat meer achter hun club staan en dat ook laten merken.”

Related posts