‘Ajax heeft zitten slapen; AZ gaat de Amsterdammers op alle vlakken voorbij’

Ajax kan zich opmaken voor een strijd met AZ. Deze keer wordt die niet tussen beide eerste elftallen uitgevochten maar al op het niveau van de jeugd en de scouting. De tijd dat Ajax ongestoord ten noorden van de stad kon scouten is volgens VI definitief voorbij. Zelfs de grootste talenten uit Finland en IJsland staan al onder contract in Alkmaar. Daarnaast zullen binnenkort ook de Nederlandse jeugdspelers kunnen kiezen tussen Ajax en AZ.

,,Terwijl Ajax volgens mij heel wat hogere salarissen betaalt, komen spelers liever naar Alkmaar”, zegt AZ-scout Barry van Galen. “En dan heb ik het niet alleen over het eerste elftal, nee, juist bij de jeugd. Jongens uit deze regio blijven nu ook hier. Ajax was altijd de nummer één qua opleiding van Nederland, maar in de meeste leeftijdsklassen zijn we ze nu al voorbij. Ze hebben daar gewoon jaren zitten slapen. Als je kijkt naar de groei van AZ en hoeveel supporters, sponsors en spelers kiezen voor deze club, dan is het wel duidelijk dat ze dat in Amsterdam hebben onderschat. En zelfs nu nog heb ik het idee dat het daar in de organisatie niet goed loopt, terwijl dat bij AZ goed geregeld is.”

Een van de grootste talenten uit de Ajax-school, Ben Rienstra, stapte zelfs over naar de Alkmaarders. De middenvelder was een van de pareltjes uit de Amsterdamse jeugdopleiding. Rienstra doorliep alle nationale jeugdselecties en was aanvoerder van de B1 van Ajax. In de ogen van Ajax was de speler zelfs te goed voor zijn leeftijdsgenoten. De afgelopen maanden kwam Rienstra echter meermalen in aanvaring met jeugdtrainer Bryan Roy. De situatie escaleerde, waarna AZ het jonge talent vastlegde en de opleidingskosten van 11.245 euro per jaar overmaakte.

Ook oud-Ajacied Tim de Cler denkt dat AZ vanaf nu nog feller de strijd met Ajax zal aangaan. De linksback ziet het gat tussen de twee clubs met de week slinken. “Vorig jaar was het eerste elftal van AZ al beter, nu zijn we min of meer gelijkwaardig. Ik denk niet dat Ajax echt met AZ bezig is, die hebben het druk genoeg met zichzelf. Ik denk wel dat wij Ajax op termijn voorbijgaan. Niet alleen met het eerste elftal, maar ook als club. Veel mensen die hier voor het eerst komen vinden het geweldig en komen ook terug. Als wij de Champions League halen zullen spelers, sponsors en supporters nog veel sneller voor AZ kiezen dan voor Ajax. Dan hebben ze in Amsterdam pas écht een probleem.”

Bron: o.a. VI en AjaxOnline

Related posts