Molenaar, Beenhakker, Zoetebier, Been, Fraser:
Iedereen heeft zo zijn mening over slagingskansen Leonardo

Het aantrekken door Ajax van Leonardo heeft een hoop stof doen opwaaien. Een tweestrijd tussen enerzijds zijn voetbalkwaliteiten en anderzijds zijn mentaliteit zorgt ervoor dat de meningen bij eenieder zwaar verdeeld zijn over de slagingskans van de grillige Braziliaan bij Ajax. Johan Derksen liet eerder al weten te verwachten dat Leonardo volkomen door de mand gaat zakken in Amsterdam. Hij verwacht dat Ajax vanwege de strakke discipline een ‘martelgang’ zal worden voor Leonardo (zie eerdere bericht). . Ook Leo Beenhakker zei te verwachten dat het met de balvirtuoos in Amsterdam ‘helemaal niets’ wordt. In Trouw laten vandaag een aantal (oud-)voetballers weten hoe zij erover denken.

Keje Molenaar
De oud-speler van Ajax, die vorig seizoen veelvuldig zijn kritische licht liet schijnen over het gevoerde beleid, is het niet eens met het aantrekken van de Braziliaan Leonardo. Molenaar zegt in Trouw niet te begrijpen waarom de aanvaller van NAC Breda is overgenomen.

,,Zolang er geen visie is gepresenteerd, is elke nieuwe speler een ad hoc-aankoop”, vindt de jurist. “Leonardo kan excelleren in een vrije rol, zoals bij NAC. Maar die kent Ajax niet. Dat was in de eerste competitiehelft al het probleem van een andere aankoop, Perez.” Ook Molenaar gelooft niet dat trainer Henk ten Cate erin zal slagen het probleemkind in het gareel te houden. ,,Het gaat niet om de trainer, het gaat erom of de groep ermee kan en wil omgaan. Ronald Koeman kon aanvankelijk als trainer van Ajax nog wel met Mido omgaan, maar als de groep zich gaat roeren moet je toch reageren. Ik betwijfel of Leonardo zich disciplinair staande zal kunnen houden. Op het eerste gezicht zeg ik nee.”

Zoetebier
Voormalig ploeggenoot Edwin Zoetebier denkt dat Leonardo het wel kan redden bij Ajax. ,,Hij is ouder, volwassener, rustiger dan in z’n Feyenoord-tijd”, oordeelt de doelman van NAC. ,,Ik heb het gevoel dat hij zich bij Ajax heel graag wil bewijzen. Dat merkte je de laatste weken al. Er viel iets van hem af nadat hij getekend had. Ook daarom geloof ik dat hij kan slagen.”

Mario Been
NEC-trainer Mario Been, die de Braziliaan goed kent uit zijn Feyenoord-periode, heeft er zelfs heel veel vertrouwen in. ,,Leo is Leo, met z’n temperament, maar de club Ajax is groot genoeg om dat in goede banen te leiden. Als je rustig met hem praat is Leo een schat van een jongen. Ik weet ook wel dat hij een onbegrepen indruk kan maken, als een kind dat zijn snoepje niet krijgt. Maar hij kán het verschil maken. Ik begrijp wel dat PSV hem ook wilde hebben. Romario lag daar indertijd altijd op bed, maar hij maakte wel de doelpunten.”

Fraser
Ook Henk Fräser, jeugdtrainer bij Feyenoord, vindt de aankoop van Ajax een logische. ,,Hij heeft de kwaliteiten om zelfs verder te komen dan Ajax, Feyenoord of PSV. Dat hij er na alle strubbelingen nog is, zegt iets over zijn karakter. Hij laat niet over zich heen lopen.”

De Putter
Documentairemaker Jos de Putter, die Leonardo als twaalfjarig jongetje in Rio de Janeiro ontdekte, betwijfelt daarentegen of hij in Amsterdam zal slagen. In de ogen van De Putter had de spits beter voor PSV kunnen kiezen, zo vertelde hij maandag al in het NOS Sportjournaal.

http://www.trouw.nl/hetnieuws/sport/article594258.ece/voetbal_Leonardo%2C_de_voors_en_de_tegens

Related posts