Nieuwjaarstoespraak Jaakke:
4-3-3 systeem niet meer heilig – Meer mentale begeleiding – En: ,,Wij zijn Ajax, niet Calimero!

Ajax-voorzitter John Jaakke heeft zondag in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd dat het 4-3-3-systeem niet langer heilig is bij de Amsterdamse club. „Zeker niet wanneer wij zelf onvoldoende in staat zijn om de spelers die daarvoor nodig zijn te scouten en op te leiden.” Van oudsher worden spelers bij Ajax vanaf de jeugd opgeleid in een systeem met vleugelspitsen. Jaakke pleitte in zijn toespraak niet voor een nieuw of ander systeem. „Ik wil geen nieuwe dogma’s in de club. Ik wil geen enkel dogma meer. Ajax moet voetballen in een systeem dat leidt tot winst.”

Een andere onderwerp uit de nieuwjaarstoespraak: de constatering van Jaakke dat er bij Ajax te weinig gedaan wordt aan mentale begeleiding van coaches en spelers. Jaakke denkt dat een verbeterde begeleiding van spelers en coaches er voor een belangrijk deel aan kan bijdragen dat de mentale weerbaarheid bij de club beter wordt. ,,Ik heb het al eerder opgemerkt”, zegt de preses zondag in zijn nieuwjaarsspeech. “Maar ik blijf de vraag stellen waarom wij wel een arts, fysiotherapeut, pedicure, inspanningfysioloog, conditietrainer en andere specialisten voor ons lijf hebben, maar te weinig oog hebben voor de werking van processen in ons hoofd. Die vraag klemt zeker bij Ajax.”

Calimero
De laatste maanden was de mentale zwakte van de Ajax-selectie een belangrijk onderwerp bij de club. Daarnaast volgden incidenten rond spelers elkaar in hoog tempo op. Kenneth Perez liet zich racistisch uit tegen een grensrechter en Wesley Sneijder werd geschorst na een belediging aan het adres van een scheidsrechter. Jaakke noemde zijn club in die periode vervolgens – tot zijn eigen spijt – ‘geen koorknapenvereniging’. Jaakke kwam er in zijn nieuwjaarsspeech impliciet op terug.

,,Vreemd is wel dat wij, als we ons hoofd verliezen niet naar ons eigen hoofd wijzen maar naar dat van een ander. Alsof zij gek geworden zijn: de tegenstander, het veld, de scheidsrechter of de media. Er zijn dan vele oorzaken aan te wijzen voor ons eigen falen. Dit gedrag past wat mij betreft bij Calimero maar niet bij Ajax.”

Mentale begeleiding
Om dat soort zaken beter te laten verlopen en om het grote verschil in prestaties te verkleinen, denkt Jaakke aan betere mentale begeleiding. De voorzitter wilde zondag niet het woord psycholoog in de mond nemen, maar hij vindt wel dat Ajax de mentale begeleiding van spelers “stiefkinderlijk” behandelt.

Jaakke: “Die vraag klemt ook omdat in de wereld waarin wij leven steeds meer van het karakter van kinderen wordt gevraagd. De wereld is immens groot geworden, voor volwassenen soms al onbegrijpelijk. Laat staan voor kinderen.”

Frank de Boer
Jaakke noemde ook Frank de Boer die zich onlangs ook sterk maakte voor meer aandacht voor het karakter en de mentaliteit van de Ajax-jeugd. Volgens Jaakke moet Ajax voorop lopen in die nieuwe ontwikkeling. ,,Ajax is altijd een club geweest van innovatie, creativiteit en vernieuwing. Ik vind het een must dat wij op het gebied van mentale vorming diezelfde houding aannemen.”

Related posts