Gabri legt zichzelf boete op
Ten Cate pisnijdig na straftraining Eerste kerstdag

Met een vroege training op eerste kerstdag heeft trainer Henk ten Cate de spelers van Ajax willen straffen voor de 4-2 nederlaag die ze zondag leden tegen Vitesse. Na afloop van die ttraining vanochtend hekelde Ten Cate de instelling van een flink aantal van zijn pupillen. Met kwalificaties als amateuristisch, speeltuin- en pleintjesvoetballers gaf de trainer van de Amsterdammers aan pisnijdig te zijn. ,,Ik heb me als trainer zelden in zo’n speeltuin gewaand als in de tweede helft tegen Vitesse,” aldus een furieuze Ten Cate na afloop.

Volgens de trainer had de wijze waarop Ajax een 2-0 voorsprong verspeelde in Arnhem, alles te maken met ‘zelfoverschatting’. ,,Ik zag opeens allerlei frivoliteiten, spelers die een balletje buitenkant gingen trappen, een hakkie hier, een hakkie daar. Als zo’n proces eenmaal is ingezet, valt dat niet meer te stoppen. Vitesse speelde de tweede helft heel agressief en wij hebben daar niets tegenover gezet. Dat is een trieste constatering zo vlak voor de kerst.”


De Ajacieden konden vol aan de bak op hun eerste kerstochtend

Volgens Ten Cate hebben de huidige problemen in Amsterdam meer te maken met de gebrekkige wedstrijdinstelling van de spelers, dan met hun specifieke voetbalkwaliteiten. ,,Het is een mentaliteitsprobleem,” aldus Ten Cate. ,,De spelers wanen zich te snel superieur. En denken dat je met frivoliteiten een wedstrijd kunt winnen.” Dat vraagt om maatregelen en die zal Ten Cate ook nemen, zo kondigde hij aan. ,,Binnen de mogelijkheden die ik heb.”


Henk ten Cate liet weten dat Gabri voor de selectie zijn excuses heeft aangeboden voor zijn rode kaart. “Gabri heeft zijn excuses aangeboden aan de hele ploeg en ook zichzelf een boete opgelegd. Uiteindelijk trakteert hij de hele selectie op een etentje op zijn kosten.” Ten Cate liet weten het hem niet kwalijk te nemen. “Gabri is een speler die zich gaat ergeren aan wat om hem heen gebeurt en zichzelf vervolgens verliest. Overigens zonder kwade intentie; hij wil altijd winnen. Gabri laat zijn ploeggenoten in elk geval niet in de steek. Voor Spanjaarden is de kerst heel belangrijk. Daarom is hij maandagavond met toestemming naar Barcelona gevlogen. Woensdag is hij hier gewoon weer terug.”


Ajax zag de achterstand op koploper PSV zondag oplopen tot elf (!) punten. Zonder de handdoek te willen gooien, moest zelfs Ten Cate toegeven dat de titelkansen nu al ‘minimaal’ zijn en ook dat is, kort voor de jaarwisseling, een trieste constatering voor een club die ‘structureel’ wil meespelen om het kampioenschap.

Related posts