Stam: ‘Leonardo driftkikker maar fantastische speler. Ten Cate goede coach’

Jaap Stam heeft in het supportersblad Ajax Life aangegeven dat hij te spreken is over trainer Henk ten Cate. De aanvoerder vindt de voormalige assistent-coach van Barcelona de juiste man voor Ajax en is blij onder Ten Cate te kunnen werken. ,,Een goede trainer voor Ajax en heel open, direct en eerlijk naar spelers toe”, aldus Stam over de Amsterdamse coach. “Zijn trainingsstof spreekt me enorm aan.”

De 34-jarige captain reageerde ook op het aantrekken van Leonardo (NAC Breda), die in januari naar De Arena komt. ,,Het is een driftkikker maar een technisch goede speler en een doorzetter”, beschrijft Stam de grillige Braziliaan. ,,Ajax heeft een goede selectie met fantastische spelers. Maar een selectie kan nooit breed genoeg zijn.”, aldus Stam.


Jaap Stam zoals we hem kennen: Een brok onverzettelijkheid!

In het kerstnummer van Voetbal International stelt Stam dat Ajax op de goede weg is. ,,Ik vind dat we duidelijk progressie hebben gemaakt. Wat ik begrepen heb, was dat er vorig seizoen weinig over was van de flair en brutaliteit die Ajax altijd kenmerkten. Daarin zie je mensen groeien. Spelers die vorig seizoen niet zo positief werden benaderd, zijn opgebloeid en heel waardevol voor het elftal. Babel en Grygera bijvoorbeeld.”

Wel is er nog veel voor verbetering vatbaar. ,,We zijn als ploeg soms te mild in wedstrijden, laten dingen te gemakkelijk over ons heen komen. Neem de wedstrijd tegen AZ, de tackle van Steinsson op Emanuelson en de goal van AZ die daaruit ontstond. Bij ons stonden een paar jongens te wachten op het fluitje van de scheidsrechter. Hun concentratie was daardoor weg. In zo’n situatie moet je gewoon gefocust blijven, je taak uitvoeren. Daarna kun je wél verhaal gaan halen bij de scheidsrechter. We moeten in dat soort dingen nog volwassener worden. We zijn bezig aan een proces en daarin kunnen we alleen maar beter worden.”

Stam beseft dat PSV op dit moment stukken verder is dan Ajax. ,,Die ploeg geeft tot op heden geen krimp. In Groningen hadden ze het moeilijk, maar Gomes stond fantastisch te keepen, ze plaatsten een paar counters en ze wonnen weer. Je kunt dan over geluk spreken, maar ik zie het als een kwaliteit. PSV kan dat al een paar seizoenen achtereen, het geraamte staat veel langer dan bij ons. De spelers stralen rust en vertrouwen uit en gaan daar ook naar voetballen.”

Van een mogelijke generatiekloof met de jonge Ajacieden merkt de geroutineerde verdediger naar eigen zeggen niets. ,,Iedereen neemt veel van elkaar aan, de jonge jongens zeker. Als je de top wilt halen, moet je elkaar helpen maar elkaar ook kunnen corrigeren en openstaan voor kritiek. Want die kritiek is erop gericht dat zaken beter gaan. Ik merk niet dat ik veel ouder ben dan de rest. Of je nou 34 of achttien jaar bent, de interesseverschillen in een elftal zijn niet zo groot.”

Related posts