Voorbeschouwing Vitesse-Ajax: Stam en Sneijder wedstrijdfit

Ajax kan tegen Vitesse weer een beroep doen op Wesley Sneijder. De international stond enkele weken buitenspel met een kneuzing aan zijn bekken. ,,Voor de wedstrijd gaat er desnoods een spuitje in,’’ aldus Sneijder, die vorige week in het UEFA Cup-duel met Zulte Waregem geblesseerd raakte. Gisteren trainde de middenvelder een uur mee met de selectie van trainer Henk ten Cate. Het laatste half uur werkte hij apart met conditietrainer Laurens Ebben. Als ook de vrijdagtraining probleemloos verloopt, zal hij waarschijnlijk fit genoeg zijn om zondag in de basis te starten.

Sneijder: ,,Trainen gaat op zich goed, maar ik voel die kneuzing nog wel. Het voelt als een gigantisch grote blauwe plek, heel pijnlijk. Maar ik ga er vanuit dat ik er zondag bij ben. De komende drie wedstrijden worden heel belangrijk voor de club. Daarom wil ik spelen.’’

De inzetbaarheid van Sneijder is van groot belang voor Ajax, dat het jaar per se goed wil afsluiten. De Amsterdamse ploeg mag in zijn drie laatste duels van 2006 feitelijk geen punten verspelen, wil het na de korte winterstop nog meedoen om het kampioenschap. Ajax staat halverwege de competitie acht punten achter op PSV. De komende anderhalve week wachten achtereenvolgens Vitesse (uit), Roda JC (thuis) en NEC (uit).

De wedstrijd tegen Vitesse is een belangrijke voor Ajax. Het is de achttiende van het seizoen en dus wiskundig gezien de eerste van de tweede competitiehelft. Op papier heeft Ajax de moeilijkste wedstrijd van de top drie, deze speelronde. PSV en AZ spelen beide thuis, tegen respectievelijk Willem II en NEC. FC Twente, dat drie punten achter staat op Ajax, moet uit naar Roda JC.

Bijna complete selectie
Ten Cate kan tot de jaarwisseling beschikken over een bijna complete selectie. In tegenstelling tot zijn voorganger Danny Blind een jaar geleden kampt de Ajax-trainer dit seizoen slechts sporadisch met blessuregevallen. Daar stonden en staan wel een handvol schorsingen tegenover. Sneijder heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, Kenneth Perez blijft nog twee duels aan de kant en tegen Vitesse ontbreekt ook John Heitinga. De verdediger kreeg zondag tegen Vitesse zijn zesde gele kaart Jaap Stam had afgelopen week buikgriep maar is weer volledig hersteld..

Bijzonder
Voor Tom de Mul heeft de wedstrijd tegen Vitesse een bijzonder karakter. Vorig seizoen speelde de Belg op huurbasis voor de Arnhemmers. ,,Ajax moet normaal gesproken winnen van Vitesse, dat is logisch’’, sprak de Belgische vleugelaanvaller direct na de oefensessie op vrijdag. ,,Ik wil natuurlijk helemaal graag winnen van Vitesse.’’ De Mul loopt zondag onvermijdelijk tal van bekenden tegen het lijf. ,,Met Etiënne Esajas ben ik nog steeds goed bevriend. Toch is het vooral voor de hele ploeg belangrijk om te winnen. Het gat met PSV mag in elk geval niet groter worden.’’

Interessant duel
,,Ik verwacht zondag een interessante wedstrijd’’, analyseert Ten Cate in de perskamer van de ArenA. ,,Vitesse heeft de afgelopen tijden progressie gemaakt. Al denk ik dat vooral Danko Lazovic met zijn doelpunten het verschil maakt. Vitesse heeft verder weinig mensen met scorend vermogen.’’
Ten Cate taxeert de Arnhemmers vooral als een ‘voetballende ploeg’. Het Arnhemse collectief staat ook in fysiek opzicht zeker zijn mannetje. De zondag geschorste Theo Janssen neemt daarin normaal gesproken het voortouw. ,,Maar laten we niet op voorhand uitgaan van een harde wedstrijd’’, hield Ten Cate de pers voor. ,,Hoe het ook is: wij gaan in elk geval vol vertrouwen naar Arnhem.’’

Ajax en Vitesse besloten hun laatst gespeelde duel allebei met een zege. Vitesse won bij Roda JC (2-4). Ajax boekte een zege op Excelsior (1-3). Ten Cate stak na afloop van het povere duel op Woudestein zijn onvrede over het vertoonde Ajax-spel niet onder stoelen of banken. De Ajacieden hadden ‘Ajax-onwaardig’ gespeeld. Ten Cate: ,,Ik heb toen gezegd wat ik wilde zeggen. Afgelopen week hebben we een normale trainingsweek kunnen maken. We hebben goed kunnen werken. Daar ben ik blij om, want dat zie je snel terug bij de jongens. Het is een jonge groep, die handvaten nodig heeft. Tijdens trainingen kun je die handvaten aanreiken. Het effect zie je al tijdens de trainingen.’’

In het kader van Vitesse-Ajax van komend weekend, geeft Aad de Mos een interview in BN/De Stem. De Arnhemse coach vertelt te hebben genoten van zijn tijd bij Ajax: ,,Ik heb mijn Ajax-periode meegenomen over de hele wereld. Dat is mijn basis. Wat ik daarna heb gedaan is een verrijking. Ik ben Ajax dankbaar voor die vijf jaar. Elke minuut heb ik ingeademd als marihuana, alles in me opgezogen. Ik kan me nog elk detail herinneren uit die tijd”.

Mooie vrouw
Hij vervolgt: ,,Ajax is een mooie vrouw, maar het kan ook een feeks zijn. Niet de resultaten hebben mijn ontslag ingeleid, maar een spel dat gespeeld werd om een ander (Johan Cruijff – red.) trainer te maken. De guillotine is gehanteerd door slappe mensen die hebben toegegeven”. De Mos kan alles kennelijk na al die jaren nog steeds niet verkroppen. Voor de wedstrijd van komend weekend geeft De Mos aan dat zijn spelers vooral wakker moeten zijn vanaf het begin, om niet meteen al achter de feiten aan te moeten lopen.

Het duel tegen Vitesse zal gefloten worden door Pieter Vink. Het zal de eerste wedstrijd van Ajax zijn, dit seizoen, onder zijn leiding. Zijn Assistenten zijn Olde Olthof en Schenkels. Vierde offical is Wiedemeijer.

Volg Vitesse-AJAX gratis live via internet!
Zoals velen wellicht al weten is het mogelijk om wedstrijden live via internet te kijken. Dat kan betaald maar ook is er meestal ergens een gratis stream. Hoe het werkt? Lees dat in het nieuwsbericht dat wij onlangs publiceerden.

Zet zonder risico 15 euro in op Ajax en win!
Ajax is favoriet voor de winst tegen Vitesse. Voor een overwinning van Ajax wordt 1,5 keer de inleg uitgekeerd. Voor een gelijkspel 3,7 keer en voor een zege van Vitesse 6 keer. Dat betekent ook dat er te verdienen valt met een zege van Ajax. Bij een inleg van 15 euro, 15×1,50= 22,50 euro! Unibet heeft een speciale actie dat als je je via (Zie verslag)

Related posts