psv lachende derde
Ajax beter maar niet langs AZ: 2-2

In een zeer boeiende topper tegen AZ is Ajax er niet in geslaagd de drie punten in eigen huis te houden. Ajax overklaste AZ voor rust op alle fronten. Van de voorspelling van Louis van Gaal vooraf, dat Ajax zich volledig zou aanpassen aan AZ, bleef helemaal niks over. De thuisclub ontregelde de opbouw van de Alkmaarse opponent en schoof bij balbezit vaak een verdediger door naar het middenveld.

Klik hier voor het fotoverslag van deze wedstrijd.

Met gangmaker Ryan Babel als uitblinker werd AZ totaal vast gezet. Ajax verzuimde echter, zoals zo vaak, te scoren. Toch gingn de Amsterdammers met 1-0 de rust in doordat Huntelaa totaal vrij stond bij een hoge vorzet en uiteindelijk John Heitinga de bal achter de debuterende Ronald Waterreus kon schieten: 1-0.

Tactische wissels
In de tweede helft zette Louis van Gaal met twee tactische wissels het spel naar de hand van AZ: Cziommer en Jenner kwamen voor De Zeeuw en Martens. AZ nam het initiatief direct over en greep de macht op het middenveld. Toch was er een scheidsrechtelijke dwaling van Braamhaar voor nodig om de Alkmaarders naast Ajax te zetten. Braamhaar verzuimde een charge op Emanuelosn te bestraffen, uit de aaval de volgde, met Emanuelson nog op de grond, scoorde AZ gelijk via Arveladze: 1-1.

Nog voordat Ajax kon bijkomen van deze domper lag de 1-2 al in het net: Maarten Stekelenburg verzuimde weer eens een bal naar de zijkant weg te werken waarop Mendes het kadotje niet aan zich voorbij liet gaan: 1-2.

Weinigen in de ArenA geloofde vervolgens nog in een wederopstanding van het zichtbaar aangeslagen Ajax-elftal. De fouten stapelden zich op en een nieuwe nederlaag leek aanstaande. Toch kwam de ommekeer en rekte Ajax de rug: Ogararu ging na een zelf opgezette aanval op rechts door en vond het hoofd van Huntelaar: 2-2. Vanaf dat moment leek Ajax door te drukken. Ryan Babel schoot uit een onmogelijke hoek en verraste bijna Waterreus. Maar bij velen was de pijp leeg.

PSV keek tevreden toe hoe Ajax en AZ een aantrekkelijke wedstrijd met een gelijkspel afsloten (2-2). Bijna halverwege het seizoen mag de kampioen uit Eindhoven weer voorzichtig denken aan prolongatie van de landstitel al wil Henk ten Cate de titel nog steeds niet uit het hoofd zetten. Feit is dat PSV de voorsprong op AZ zag groeien tot zeven punten. Ajax moet inmiddels acht punten goedmaken op de koploper.

Ajax-AZ 2-2 (1-0)
35. Heitinga 1-0
51. Arveladze 1-1
57. Mendes da Silva 1-2
75. Klaas-Jan Huntelaar 2-2

Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 50649
Kaarten: Geel: Huntelaar (Ajax), Opdam, De Cler, Steinsson (AZ)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Ogararu, Stam, Grygera, Lindenbergh (58. Vermaelen), Gabri, Heitinga, Emanuelson, De Mul (69. Mitea), Huntelaar, Babel (80. Rosenberg)

Opstelling AZ:
Waterreus, Steinsson, Jaliens, Opdam, De Cler, De Zeeuw (46. Jenner), Mendes da Silva, Martens (46. Cziommer), Schaars, Dembélé, Arveladze

Related posts