Voorzitter wil Davidster en geuzennaam uit stadion weren
Jaakke begint opnieuw actie tegen Joden-image

Ajax is onder aanvoering van voorzitter John Jaakke opnieuw een actie begonnen om van het Joodse imago af te komen. Gisteravond op de bijeenkomst “Ajax Jodenclub” in het Amsterdamse cafe Wildschut mellde David Endt dit. In Nederland, en ook daarbuiten, staat Ajax bekend als een Jodenclub. Ajax wil onder aanvoering van Jaakke en Coronel die gedachte uitbannen. Ajax is tot het besef gekomen dat de geuzennaam Joden veel mensen tegen de borst stoot. Om dat in de toekomst te verhelpen is de club nu van plan om alle Joodse uitingen, zoals de Davidsster en de geuzennaam uit het stadion te weren. Eerder maakte het bestuur ook al aan de supporters dat het gebruik van Joden als bijnaam ongewenst was, maar tot op heden geven de fans van de Amsterdamse club geen gehoor aan de oproepen.

Volgens persvoorlicher David Endt is Ajax bezig met veel sociale activiteiten van zowel club als spelers. Het bezoek van scholen door spelers is hier een voorbeeld van. Tijdens dergelijke bezoeken brengen de spelers de kinderen onder meer bij dat Ajax helemaal geen joodse club is.
In 2003 de reuzenjodenvlag van Willibrord op Zuid met toestemming van Ajax!


Hava naguila hava
Vorig jaar op een bijeenkomst met de Ajax Supporters Delegatie werd de Ajax-leiding nog de mond gesnoerd over dit onderwerp. De fans vroegen Jaake op de man af waarom de kraampjes rondom de ArenA bij wedstrijden dan merchandising van Ajax verkopen met de Davidsster erop en als toppunt: Waarom de jodensong ‘Hava naguila hava’ op dat moment nog steeds als ringtone gedownload kon worden van de officiële website? Oeps…foutje meneer Jaakke. Kennelijk is het schaamrood inmiddels weer bijgetrokken en doet Jaakke nu een nieuwe verwoede poging.

Een ding is zeker: Het zal een hele kluif worden voor Jaakke en consorten. Een imago dat in tientallen jaren opgebouwd is raak je namelijk niet zomaar kwijt. Vlaggetjes en sjaaltjes verwijderen zal weinig tot geen effect hebben. In de volksmond is Ajax gewoon DIE jodenclub. Wij als fans staan in ieder geval niet te trappelen voor het Jaakke initiatief. Jaake kan wat ons betreft beter zijn energie richten op de terugkeer van het enige echte oude Ajax-logo!

Kijk hier voor een artikel over het ontstaan van het jodenimage van Ajax

Related posts