Voorbeschouwing Ajax-Espanyol:
Ajax met Roger en Maduro in de basis

Ajax moet het donderdag in het duel tegen het Espanyol doen zonder Jaap Stam en Urby Emanuelson. Stam is geblesseerd, Emanuelson is geschorst door zijn rode kaart tegen Sparta Praag. Ajax start, door de schorsing van Emanuelson – én het feit dat Ajax tegen de Spanjaarden waarschijnlijk zal aantreden in een 4-4-2-formatie – , met ex-Espanyolspeler Roger Garcia Junyent in de basis. ‘Roger’ kreeg dit seizoen nog niet veel speelminuten toebedeeld van Ten Cate. Roger krijgt waarschijnlijk de voorkeur boven Kenneth Perez. Hedwiges Maduro vervangt de geschorste Urby Emanuelson op het middenveld. De plaats van Jaap Stam centraal in de defensie wordt ingenomen door John Heitinga. George Ogararu start daarom als rechtsback.

Alleen met een overwinning op Espaynol, de tweede club van Barcelona, weet Ajax zich automatisch gekwalificeerd voor de volgende ronde. Trainer ten Cate is er alles aan gelegen om kwalificatie niet te laten aankomen op de laatste wedstrijd, uit tegen Zulte-Waregem.


Ajax moet het vanavond doen zonder Jaap Stam

Espanyol moet het doen zonder rechtsbuiten Rufete. De Spanjaard die overkwam van Valencia moet het duel aan zich voorbij laten gaan vanwege een kuitblessure. Rufete is niet de enige speler waar trainer Ernesto Valverde niet over kan beschikken. Ook de Portugees Peixoto moet de wedstrijd aan zich voorbij moeten laten. De Portugees heeft last van knieklachten. En de Braziliaan Eduardo Costa moet de wedstrijd laten lopen vanwege Maagklachten. In totaal zullen zo’n 700 fans de Spaanse ploeg vanavond aanmoedingen inde ArenA.

Broekzak
De bijna 30-jarige Roger, die ook bij Barcelona en Villarreal speelde, kent de Spaanse competitie als zijn broekzak. Voor Espaynol kwam de middenvelder vier jaar uit. Roger koos dit seizoen, ondermeer, voor Ajax omdat hij ervan uitging dat de club Champions League-voetbal veilig zou stellen tegen FC Kopenhagen. Dat liep dus even anders. ,,Omdat we uit al van ze hadden gewonnen en zó goed begonnen aan de thuiswedstrijd heb ik er niet echt rekening mee gehouden dat het mis zou kunnen gaan,” zei Roger onlangs in ‘de Ajacied’. “Als het dan toch misgaat, dan weet je dat je verder moet. We moeten er nu zelf voor zorgen dat we verder komen in de Uefa Cup. Dan worden de tegenstanders vanzelf groter.”

Ook al is Espanyol de tweede club van Barcelona, toch is het in een poule met Zulte-Waregem, Sparta Praag en Austria Wien de sterkste tegenstander die Ajax treft in deze tweede groepsfase. In Amsterdam was Roger tot nu toe ver verwijderd van een basisplaats, maar tegen Espanyol lijkt hij de aangewezen figuur om Ajax de volgende ronde van het Uefa Cup-toernooi binnen te loodsen. Als iemand zich niet speciaal hoeft op te laden voor deze specifieke wedstrijd, dan is het Roger wel.

Moeilijke klus
Vanavond wacht Ajax een moeilijke klus in de Arena. De club uit Barcelona won al twee duels, verdedigt dus de eerste plaats in de poule en heeft aan één puntje voldoende om door te gaan. In de Spaanse competitie gaat het minder: de ploeg is terug te vinden op een 14e plaats en speelde afgelopen weekend 1-1 gelijk in Sevilla. Opvallend (en bemoedigend voor Ajax) is dat Espanyol de meeste punten thuis pakt (9 van de 13). Routinier Walter Pandiani uit Uruguay geldt als bekendste speler van Espanyol. Hij vormde in het verleden bij Deportivo la Coruna een succesvol aanvalskoppel met Roy Makaay.

Na een serie van vier duels zonder overwinningen en slechts één doelpunt moet Ajax voorkomen dat de laatste maand van de eerste seizoenshelft het karakter van een lijdensweg krijgt. Espanyol vormt donderdag in de ArenA de eerstvolgende hindernis in de zoektocht naar vorm en vertrouwen. De Amsterdammers zijn pas bij een zege zeker van een eindklassering bij de beste drie ploegen van de groep. Bij een ander resultaat beslist de uitwedstrijd bij Zulte-Waregem over de recente toekomst van Ajax in het Europese voetbal.

Kritiek
,,We hebben veel kritiek gehad de laatste weken. Terechte kritiek maar ook onterechte kritiek”, aldus Ten Cate woensdag. “Gelukkig zijn ook veel mensen ons blijven steunen. Alleen al voor die mensen moeten we tegen Espanyol goed presteren. Dit is echt een hele belangrijke wedstrijd voor Ajax. Hopelijk brengen we dit duel tot een goede einde. We willen graag op eigen kracht de volgende ronde van de UEFA-beker bereiken. Een goed resultaat geeft ook rust. Dat is wel lekker voor de komende wedstrijden in de competitie.”

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg; Ogararu, Heitinga, Grygera en Vermaelen; Gabri, Maduro, Sneijder en Roger; Rosales en Huntelaar.

Zet zonder risico 15 euro in op Ajax en win!
Ajax wordt gezien als favoriet voor de winst tegen Espanyol. Voor een overwinning van Ajax wordt 1,70 keer de inleg uitgekeerd. Voor een gelijkspel 3,45 keer en voor een zege van Espanyol 5 keer. Dat betekent ook dat er te verdienen valt met een zege van Ajax. Bij een inleg van 15 euro, 15×1,7= 25,50 euro. Unibet heeft een speciale actie dat als je je via

Related posts